Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Továbbra is tabutéma az űrszex és az űrhalál

2007.05.13. 08:22
11 hozzászólás
A NASA etikai kódexet készít elő a hosszú távú űrutazásokra, ám több kényesebb témáról is elfelejtettek megemlékezni. A Der Spiegel online kiadása idézi Richard Williamst, aki szerint az embereket különösen foglalkoztatja az űrszex kérdése. A NASA egészségügyi főnöke azt hangoztatta:
Megpróbálunk olyan etikai kereteket teremteni, hogy adott esetben az űrhajó parancsnoka vagy a misszió-menedzser dönthessen a nehéz helyzetekben.
A következő 30 évben a NASA egy állandó személyzettel ellátott holdbázist akar létesíteni, és embereket akar küldeni a Marsra, ahová az oda-vissza utazás időtartama 3 év. Egyebek között ezért kell foglalkoznia az űrhajózási ügynökségnek az élet és a halál kérdéseivel is. A "Földön kívüli szabályzat" a Spiegel Online szerint erősen hasonlít egy német munkavédelmi kézikönyvre, így például az űrhajósok hetente nem dolgozhatnak többet 48 óránál. 

Arról azonban nem szól a kézikönyv, hogy mi a teendő a súlyos, vagy halálos beteg űrutazókkal, vagy éppen egy holttesttel. Nem rendelkezik a szabályzat a szexuális kérdésekről sem, pedig nagy valószínűséggel férfiak és nők együtt repülnek majd a Marsra.

via mti