Továbbra is tabutéma az űrszex és az űrhalál

2007.05.13. 08:22
A NASA etikai kódexet készít elő a hosszú távú űrutazásokra, ám több kényesebb témáról is elfelejtettek megemlékezni. A Der Spiegel online kiadása idézi Richard Williamst, aki szerint az embereket különösen foglalkoztatja az űrszex kérdése. A NASA egészségügyi főnöke azt hangoztatta:
Megpróbálunk olyan etikai kereteket teremteni, hogy adott esetben az űrhajó parancsnoka vagy a misszió-menedzser dönthessen a nehéz helyzetekben.
A következő 30 évben a NASA egy állandó személyzettel ellátott holdbázist akar létesíteni, és embereket akar küldeni a Marsra, ahová az oda-vissza utazás időtartama 3 év. Egyebek között ezért kell foglalkoznia az űrhajózási ügynökségnek az élet és a halál kérdéseivel is. A "Földön kívüli szabályzat" a Spiegel Online szerint erősen hasonlít egy német munkavédelmi kézikönyvre, így például az űrhajósok hetente nem dolgozhatnak többet 48 óránál. 

Arról azonban nem szól a kézikönyv, hogy mi a teendő a súlyos, vagy halálos beteg űrutazókkal, vagy éppen egy holttesttel. Nem rendelkezik a szabályzat a szexuális kérdésekről sem, pedig nagy valószínűséggel férfiak és nők együtt repülnek majd a Marsra.

via mti

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport