Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Szovjet vígjátékot kaptak az űrhajósok

2007.05.15. 12:48
1 hozzászólás
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden az újabb orosz teherűrhajó, fedélzetén 2,5 tonnányi víz-, élelmiszer-, oxigén- és üzemanyag-utánpótlással, a tudományos munkához szükséges felszerelésekkel, valamint a háromfős orosz-amerikai legénységnek szánt küldeményekkel. A Progressz M-60 jelzésű pilóta nélküli űrhajó a tervezett időben, magyar idő szerint 7 óra 10 perckor kapcsolódott az űrállomás Zvezda (Csillag) moduljához - közölte Valerij Lindin, a Moszkva melletti repülésirányító központ szóvivője.

A teherűrhajót szombaton indították útnak a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, és szakértők tájékoztatása szerint "üzemanyag-takarékossági okokból, valamint a nehéz ballisztikus feltételek miatt" három nap alatt tette meg az utat az űrállomásra, ami máskor egy nappal rövidebb ideig tart. Fedélzetén a Krímből származó 45 csiga is érkezett, ez immár a hatodik kísérleti csigaszállítmány az űrállomáson.

A legénység a friss gyümölcsök és zöldségek mellett családi ajándékokat is kapott, valamint a repülésirányító központ pszichológusainak útmutatása alapján feltöltötték az űrállomást szórakoztató tartalommal. Az űrhajósok szovjet-orosz filmvígjátékokat kaptak, de jutott az Andrej Tarkovszkij rendezte Solarisból is. A csomagban elküldték két orosz űrkutatási folyóirat legfrissebb számait is. (via MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!