Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szovjet vígjátékot kaptak az űrhajósok

2007.05.15. 12:48
1 hozzászólás
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden az újabb orosz teherűrhajó, fedélzetén 2,5 tonnányi víz-, élelmiszer-, oxigén- és üzemanyag-utánpótlással, a tudományos munkához szükséges felszerelésekkel, valamint a háromfős orosz-amerikai legénységnek szánt küldeményekkel. A Progressz M-60 jelzésű pilóta nélküli űrhajó a tervezett időben, magyar idő szerint 7 óra 10 perckor kapcsolódott az űrállomás Zvezda (Csillag) moduljához - közölte Valerij Lindin, a Moszkva melletti repülésirányító központ szóvivője.

A teherűrhajót szombaton indították útnak a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, és szakértők tájékoztatása szerint "üzemanyag-takarékossági okokból, valamint a nehéz ballisztikus feltételek miatt" három nap alatt tette meg az utat az űrállomásra, ami máskor egy nappal rövidebb ideig tart. Fedélzetén a Krímből származó 45 csiga is érkezett, ez immár a hatodik kísérleti csigaszállítmány az űrállomáson.

A legénység a friss gyümölcsök és zöldségek mellett családi ajándékokat is kapott, valamint a repülésirányító központ pszichológusainak útmutatása alapján feltöltötték az űrállomást szórakoztató tartalommal. Az űrhajósok szovjet-orosz filmvígjátékokat kaptak, de jutott az Andrej Tarkovszkij rendezte Solarisból is. A csomagban elküldték két orosz űrkutatási folyóirat legfrissebb számait is. (via MTI)