Judit
2 °C
7 °C

Magyarországon gyors az internet, de drága

2007.05.30. 10:21
13 hozzászólás

Ezt a következtetést szűrhetjük le az Information Technology and Innovation Foundation tanulmányából, ami a világ harminc országában vizsgálta a szélessávú internet-elérések elterjedtségét, sebességét és árát.

Elterjedtségben a magunk 30 százalékos mutatójával (a szélessávval ellátott háztartások aránya az országban) aránylag jók vagyunk, persze sehol a 90 százalékos koreaiakhoz, vagy a 83-as izlandiadkoz képest, de Kelet-Európában vezetünk, sőt az osztrákok (42 százalék) és a németek (38 százalék) sincsenek messze tőlünk.

A magyarok átlagosan 3 megabites sávszélességen csatlakoznak az internetre, amivel simán verjük például Svájcot (2,3 mbps) vagy az angolokat (2,6 mbps), a szomszédságban pedig csak a lengyelek előznek meg az európai viszonylatban is kiváló 7,5 megabitjükkel. A világ élvonalában Korea 45,6 és Japán 61 mbps-es átlagos sebességgel szégyeníti meg a húsz megabites álomhatár felé araszoló skandináv országokat. A tanulmány szerint az USA 4,8 megabittel szerénykedik, az amerikaiak saját felmérése azonban még ennél is csúfosabb, mindössze 1,9 mbps átlagsebességet mutat.

Az árat a "havi előfitetési díj osztva az érte kapott megabitek száma" képlettel számolja a felmérés, és itt bizony igencsak gyalázatosan állunk a magunk 44,24 dolláros eredményével. Csak a szlovák, mexikói és török internetezők fizetnek ennél is többet. Skandináviában és a Távol-Keleten általános az öt dollár alatti átlag, az éllovas svéd-koreai-japán trió mindössze 63, 45 és 27 centet fizet egy hónapban egy megabitért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?