Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Magyarországon gyors az internet, de drága

2007.05.30. 10:21
13 hozzászólás

Ezt a következtetést szűrhetjük le az Information Technology and Innovation Foundation tanulmányából, ami a világ harminc országában vizsgálta a szélessávú internet-elérések elterjedtségét, sebességét és árát.

Elterjedtségben a magunk 30 százalékos mutatójával (a szélessávval ellátott háztartások aránya az országban) aránylag jók vagyunk, persze sehol a 90 százalékos koreaiakhoz, vagy a 83-as izlandiadkoz képest, de Kelet-Európában vezetünk, sőt az osztrákok (42 százalék) és a németek (38 százalék) sincsenek messze tőlünk.

A magyarok átlagosan 3 megabites sávszélességen csatlakoznak az internetre, amivel simán verjük például Svájcot (2,3 mbps) vagy az angolokat (2,6 mbps), a szomszédságban pedig csak a lengyelek előznek meg az európai viszonylatban is kiváló 7,5 megabitjükkel. A világ élvonalában Korea 45,6 és Japán 61 mbps-es átlagos sebességgel szégyeníti meg a húsz megabites álomhatár felé araszoló skandináv országokat. A tanulmány szerint az USA 4,8 megabittel szerénykedik, az amerikaiak saját felmérése azonban még ennél is csúfosabb, mindössze 1,9 mbps átlagsebességet mutat.

Az árat a "havi előfitetési díj osztva az érte kapott megabitek száma" képlettel számolja a felmérés, és itt bizony igencsak gyalázatosan állunk a magunk 44,24 dolláros eredményével. Csak a szlovák, mexikói és török internetezők fizetnek ennél is többet. Skandináviában és a Távol-Keleten általános az öt dollár alatti átlag, az éllovas svéd-koreai-japán trió mindössze 63, 45 és 27 centet fizet egy hónapban egy megabitért.