Benedek
-5 °C
5 °C

Egy rakás embert kirúg a Dell

2007.06.01. 10:22
0 hozzászólás
Legalább nyolcezer munkahely esik áldozatául a Dellnél a régi-új vezérigazgató, Michael Dell kezdeményezte átalakításnak, írta meg az IT.news. Az irányítást az év elején ismét magához ragadó névadó-cégalapító reformjainak célja, hogy a vállalat kilábaljon az elmúlt évben beköszöntött válságból. Dell szerint a komoly leépítés ugyan nehéz lépés, de elengedhetetlen a cél eléréséhez. A vállalat jelenlegi 81 ezres dolgozói állományának tíz százaléka kerül most lapátra.

A pc-gyártó 1997 és 2005 között még megállíthatatlannak tűnt, és folyamatosan őrölte fel riválisai piaci részesedését – még olyan időszakokban is, amikor a piac visszaesőben volt. Kevin Rollins akkori vezér korábban azt jósolta, hogy a cég 2006-ban eléri a 60, az évtized végére pedig a 80 milliárd dolláros éves árbevételt. Tavaly azonban – története során először – a vállalat növekedési üteme elmaradt a piacétól, és a pénzügyi évet végül csak 55,9 milliárdos forgalommal zárták.

De a tavalyi évben nem ez volt az egyetlen dráma, a Dell ugyanis elvesztette piaci elsőségét is, a HP lett a világ legnagyobb számítógépgyártó-vállalata. Az sem tett jót a cég megítélésének, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) könyvelési szabálytalanságok miatt vizsgálatot indított ellene. Nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban számos vezető, köztük – Jim Schneider pénzügyi vezérigazgató – távozott a cégtől.

Rollins menesztése után az irányítást idén februárban ismét megszerző Michael Dell komoly változásokat helyezett kilátásba. Ezek között kiemelt helyen szerepel a sokat bírált terméktámogatás színvonalának javítása, és a növekedési pálya megtalálása.

A Dell az elbocsátásokat az első negyedéves jelentés közzétételekor jelentette be. A vállalat a május negyedikén véget ért három hónapos időszakban 759 millió dollár nettó nyereséget ért el – ez valamivel kevesebb, mint az egy évvel korábbi 762 millió –, miközben árbevétele egy százalékkal, 14,6 milliárd dollárra nőtt.