Auguszta
-3 °C
2 °C

Nyerészkednének a dínóleleteken a hobbirégészek

2007.06.04. 14:35
0 hozzászólás

Amatőr régészek jelentős őskori leletekre bukkantak az USA Montana államában – írja a Die Zeit hamburgi hetilap internetes változata. A 75 millió évesre becsült csontvázak egy ragadozótól és egy növényevőtől származnak. A ragadozó farka a másik őshüllő hátsó lábára van tekeredve, ezért a kutatók úgy vélik, valószínűleg halálos harcot folytatott a két állat. Robert Bakker, a világhírű dinoszauruszvadász is megtekintette a leletet, és úgy vélekedett, hogy a csontvázak igen sok pénzt érnek.

A szerencsés amatőrök el is adnák a csontvázakat, és ez nem tetszik a profi paleontológusoknak. Catherine Bagdley, az őskorral foglalkozó egyik társaság elnöke szerint a tudományág azon alapszik, hogy a kutatók egy fosszíliát bármikor tanulmányozhatnak. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a csontok nyilvános intézményekbe kerülnek, nem pedig magángyűjteménybe.

Korábban volt már példa arra, hogy egy komoly leletet elkótyavetyéltek néhány millió dollárért. Az egyik legismertebb eset egy Tyrannosaurus Rex csontvázáé, amelyet 1997-ben 8 millió dollárért vásárolt meg a McDonald's és a Disney. Szakértők attól tartanak, hogy a montanai dinoszauruszok is hasonló sorsra jutnak.

[via MTI]