Benedek
-5 °C
5 °C

Filléres laptopot mutatott be az Asus

2007.06.07. 13:30
62 hozzászólás
Az Asus vezetője mutatta be a társaság meglepően olcsó, 189 dolláros laptopját. A 900 grammos gép az angol PC Pro szerint 15 másodperc alatt tölti be az operációs rendszert, köszönhetően a memóriaalapú solid state drive-nak, a merevlemezt lecserélő meghajtónak.

De a legnagyobb meglepetést nem a gép fürgesége, hanem az ára jelenteti. A lap szerint a nézőközönség tapsviharban tört ki, amikor Jonney Shih közölte, hogy a gép 36 ezer forintnál is kevesebbe kerül majd. A vezető szerint ez a legolcsóbb és legkönnyebben használható személyi számítógép a piacon. A 22 centi széles, 16 centi mély és két centi vastag gépen Linux fut, de sok hely így sem marad a háttértárolón: mivel a 32 gigabájtos ssd többe kerül, mint az egész gép, az Asus csak egy 2 gigabájtos verziót épített be. Várhatóan lesz egy 16 gigabájtos verzióval szerelt modell is, ez azonban már 300 dollárba, nagyjából 60 ezer forintba fog kerülni,

Alapkiépítésben 512 megabájt memóriával érkezik a laptop, és várhatóan az Intel Pentium M-alapú Tolopai processzor kerül majd bele, aminek órajele 600 megahertz és 1,2 gigahertz között mozog. A szokásos kommunikációs csatornák mellett a wifinek is jutott hely, van benn hangszóró meg webkamera is, ami ennyiért tényleg durva. A 3ePC a világ minden pontján kapható lesz.