Mátyás
-6 °C
1 °C

Veszélyben Scott antarktiszi kunyhója

2007.06.11. 10:03
0 hozzászólás

Felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé az a fakunyhó, amelyet Robert Falcon Scott brit felfedező épített 1911-ben később végzetesnek bizonyult antarktiszi expedíciója egyik állomásán. A veszélyeztetett műemlékek védelmére létesült nemzetközi alapítvány (World Monuments Fund, WM) közlése szerint a kunyhóra a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt. Az antarktiszi Evans fokon létesített építmény ugyanis fából készült, és az elmúlt csaknem száz év során a zord sarki hidegben folyamatosan fagyott állapotban volt. A déli sark térségét is érintő felmelegedés miatt azonban az antarktiszi jégtakaró is olvad, a kunyhó eddig fagyott deszkái pedig lassan rothadni kezdenek.

Hasonló sors vár azokra a használati tárgyakra is, amelyek Scott és társainak halála után is a kunyhóban és környékén maradtak. Az új-zélandi kormány becslései szerint az építmény és a benne lévő tárgyak konzerválása és megóvása mintegy 6,7 millió dollárba (1 milliárd 270 millió forintba) kerülne.

Scott és négy társa 1912. január 16-án érte el a Déli-sarkot, vetélytársa, a vele egy időben elindult norvég Roald Amundsen és csapata azonban már előző év december 14-én kitűzte a norvég lobogót a Sarkon. A csalódott és halálosan kimerült Scott és emberei a Déli-sarkról visszafelé tartva vesztették életüket.

[via MTI]