10 éve menő az űrbetemetkezés: lője ki szerettét a kozmoszba!

2007.06.26. 11:57

Éppen tíz éve küldték a világűrbe az Űrszekerek című tv-sorozat megalkotójának hamvait. Gene Roddenberry földi maradványait Clyde Tombaugh-nak, a Plútót felfedező csillagásznak, Gordon Copper amerikai űrhajósnak, James Doohannek, az Űrszekerek színészének és Eugene Shoemakernek, több üstökös felfedezőjének a hamvai követték a kozmoszba. Rajtuk kívül az egek számos ismeretlen szerelmese - akik számára hozzátartozóik nem találtak megfelelőbb tiszteletadást - választotta az utazást a végtelenbe a helyi temető helyett, írja az MTI.

A világűrbe küldés nem jelent többet, mint néhány grammnyi hamunak egy kapszulába történő elhelyezését, amelyet majd egy kereskedelmi vagy kutató műhold magával visz. 2012-re évente akár 10 ezer űrtemetést is tarthatnak a texasi Houstonban működő Space Services (Űrszolgáltatások) cég szerint, amely megvetette lábát e szokatlan, ámde ígéretesnek látszó piacon.

"A baby-boom nemzedék emberei már nem ugyanúgy gondolkodnak arról, mint a szüleik, hogy milyen nyomokat akarnak maguk után hagyni" - mondta Charlie Chafer, a Space Services egyik vezetője. "Az ünnepélyes temetési szertartás és a nagymama mellé történő eltemetés még ma is sokat jelent az embereknek, de sokan ott szeretnék a szertartást és az emlékhelyet, ahol életük fontos tevékenységét végezték. Nem lep meg bennünket a siker. A világűr elvarázsol" - tette hozzá.

A cég által kínált egyik szolgáltatás, a Visszatérés a Földre, tulajdonképpen csak flörtölés a világűrrel: a hamvakat 115 kilométer magasra juttatják fel, majd ejtőernyő segítségével visszatérnek a Földre. Ára: grammonként 495 dollár, 7 grammra pedig 995 dollár. "A kapszulát egy csinos kis dobozkában küldjük vissza, benne egy igazolással, hogy a papa, a mama vagy a nagynéni a világűrben járt, majd visszatért a Földre" - fejti ki vidáman Chafer. Grammonkénti 1295 dollárért (4955 dollár 7 gramm esetében) a cég a hamvakat egy műholdon helyezi el, amely 10-200 éven át (a magasságtól függően) kering a világűrben. Végül a hamvak megsemmisülnek, amikor a műhold a légkörbe érve elég. Hat ilyen utazást szerveztek eddig és a hetediket októberre tervezik. Ezen háromszáz ember - közöttük amerikaiak, kanadaiak, britek, németek, japánok, osztrákok - hamvait juttatják a világűrbe. Ez alkalommal az "űrkoporsókat" egyfajta üstökösként örökké a Nap körül kívánják keringtetni. Ez a Celestis, a Space Services elődje által feltalált költséges temetkezés a konkurencia érdeklődését is felkeltette.

A Columbiad Lauch Services kanadai ballisztikai ágyúval lő ki rakétákat, amelyek 250 kilométer magasra jutnak fel a világűrbe, ahol a hamvak szétszóródnak és idővel visszahullnak a Földre. A "szertartás" 12 500 dollárba kerül a hamvasztás utáni maradványok - vagy 3 kilogramm - teljes egészére. Az űrtemetések nem mindenki számára vonzóak, annál is inkább, mivel számos kultúra és vallás elutasítja a hamvasztást. Jean-Francois Clervoy francia űrhajós, az amerikai űrsiklóprogram veteránja viszont lelkesen támogatja az új temetkezési szokást: "Nagyon tetszik ez az ötlet, hogy csillagporból születünk és a végén csillagporként hullunk vissza a Földre". (via MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport