Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Acer: Csalódtunk a Vistában

2007.07.24. 06:26
51 hozzászólás
Szokatlan szókimondással támadta a Microsoft új operációs rendszerét az Acer elnöke. Gianfranco Lanci a Financial Times Deutschland-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „az egész iparág csalódott a Windows Vistában.” A világ negyedik legnagyobb pc-gyártóját iránytó olaszt elsősorban az zavarja, hogy az új termék – ellentétben a korábbi Windowsokkal – alig járult hozzá a számítógép-értékesítés fellendítéséhez. „És ez a második félévben sem fog változni” – jósolja pesszimistán Lanci.

 

Domináns részesedéssel rendelkezik az operációs rendszerek piacán a Windows, az asztali és noteszgépek szegmensében 90 százalék fölötti az elterjedtsége. A pc-gyártók nem véletlenül reménykedtek abban, hogy az új Windows megjelenése felfrissíti a piacot ez azonban elmaradt. És bár a személyi számítógépek iránti kereslet erős, szakértők szerint ez más tényezőknek köszönhető. „Nem gondolom, hogy bárki is a Vista miatt venne új számítógépet” – mondja Lanci, aki szerint az új operációs rendszer nem volt kiforrott a megjelenésekor.

 

A Microsoft viszont elégedett a Vista forgalmával. Bill Gates május közepén jelentette be, hogy közel 40 millió Vista-licencet értékesített addig a vállalat, ez pedig majdnem kétszerese a Windows XP első féléves eladási adatainak. A Microsoft-elnök külön kiemelte, hogy a több szolgáltatást kínáló Vista-verziókat keresik a felhasználók, ezek teszik ki a teljes forgalom 78 százalékát. Elemzők ugyanakkor már korábban rámutattak arra, hogy az összehasonlítás a 2001-ben piacra dobott Windows XP számaival nem teljesen fair. Nem szabad ugyanis elfeledkezni arról, hogy az XP megjelenése óta a pc-piac majdnem a duplájára nőtt.

Egy biztos: a régebbi Windows iránt is van kereslet. A nagy pc-gyártók közül elsőként a Dell jelentette be még áprilisban, hogy a vásárlók kérését meghallgatva egyes új modelleken opcióként biztosítja az előtelepített Windows XP választásának lehetőségét a Vista helyett. (via IT.news)