Erzsébet
1 °C
4 °C

Jövőre jönnek a holografikus lemezek

2007.10.17. 07:50
6 hozzászólás
Holografikus elven alapuló adattárolási eljárások fejlesztése párhuzamosan több helyen is folyik a világban. A piaci forgalmazásra érett rendszerekhez az InPhase Technologies köré szerveződött vállalatcsoport áll a legközelebb. A cég többszöri halasztás után ez év februárjában jelentette be, hogy elkészült holografikus meghajtójának és a hozzá való egyszer írható WORM médiumoknak a végleges, értékesítésre kész változata. A tényleges szállítások viszont azóta is csúsznak, mint utóbb kiderült, részint a lemezek hiánya miatt.

A holografikus lemezek alapanyagát a Bayer MaterialScience kísérletezte ki és készíti, míg magukat a védőtokba csomagolt médiumokat a Hitachi Maxell gyártja. E téren azonban csak most jutottak el a sorozatgyártás megkezdéséig, ezért az InPhase meghajtók és a hozzájuk tartozó lemezek nagyobb számban csak 2008 elejétől juthatnak el az ügyfelekhez.

Az első generációs Tapestry 300r készülékek 300 gigabájt adatot képesek tárolni egy korongon, és másodpercenként 20 megabájtos átviteli sebességgel dolgoznak. A meghajtó listaára 18 ezer dollár, míg egy lemez 180 dollárba kerül. A magas ár ellenére olyan szervezetek és vállalatok érdeklődnek az új technológia iránt, ahol nagy mennyiségű adatot kell hosszú távon tárolni.

A viszonylag igénytelen holografikus WORM lemezek 50 éves archiválási idővel szolgálnak, így használói megszabadulhatnak a mágneses hordozók időnkénti újramásolásának költségeitől. Az InPhase a következő években mind a kapacitást, mind az átviteli sebességet jelentősen növeli (1,6 terabájtig, illetve másodpercenként 120 megabájtig), miközben várhatóan mérséklődnek a technológia fajlagos költségei is. (via Prohardver)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?