Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Összekapcsolódott a Discovery a Nemzetközi Űrállomással

2007.10.25. 19:16
0 hozzászólás
Rendben összekapcsolódott csütörtök délután a Discovery amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomással (ISS). A 320 kilométer magasságban végrehajtott dokkolás előtt a Discovery, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) biztonsági szabályzatának megfelelően, az űrállomás előtt hosszanti tengelye körül fordulatot tett, hogy az ISS-en tartózkodó űrhajósok le tudják fényképezni az űrrepülőgép belülről nem látható részeit. A képeket a földi irányítóközpontban tüzetesen megvizsgálják, hogy megállapítsák, történt-e az indításkor olyan mérvű kár, amely a visszatéréskor veszélyeztetné az űreszköz hővédő pajzsának épségét.


A kikötést követően, miután a Discovery hétfős legénysége átkúszott az űrállomásra, Pamela Melroy, az űrsikló női parancsnoka és Peggy Whitson, az ISS ugyancsak női parancsnoka üdvözölte egymást. Az űrhajózás történetében most először fordul elő, hogy mindkét űreszközön nő a parancsnok. Peggy Whitson egyébként tengerészszokás szerint egy hajóharang megkongatásával üdvözölte a háromtagú ISS-legénység nevében az űrhajóstársakat.

A Discovery november 4-ig tartó küldetése során az asztronauták ötször lépnek ki a világűrbe szerelési munkák elvégzésére. Legfontosabb feladatuk a Harmony nevű, olasz gyártmányú modul elhelyezése lesz az ISS külső burkán. A Harmony a későbbiekben az űrállomásra érkező Colombus európai és Kibo japán tudományos kutatóegységek "kikötője" is lesz.

A 7 méter hosszú és 4 és fél méter széles Harmony helyére illesztésével az űrhajósok lehetséges mozgástere is majdnem 35 köbméterrel megnövekszik, ami az egyik lépés afelé, hogy az ISS jelenlegi háromfős személyzetének a létszámát megduplázzák. Az űrhajósok másik fontos feladata az lesz, hogy végleges pozíciójába helyezzék át a P6 jelű, 18 tonna tömegű napelemes rendszert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!