Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Túl bonyolult a klíma a jósláshoz

2007.10.26. 11:30
2 hozzászólás
Egy tanulmány megállapította, hogy hiába készülnek tanulmányok a klímaváltozásról, ha modellek - akármilyen átfogóak is - nem tudják elég pontosan megjósolni, hogy miként  melegszik majd fel a bolygónk. A New Scientist tudományos lapban publikált elemzés fókuszában egy jóslat állt, amely arról szól, hogy mennyivel lesz melegebb, ha az ipari forradalom előtti széndioxid-szint kétszeresét elérjük. A legpontosabb jóslat 2-4,5 Celsius fokos növekedést tart valószínűnek, de van egy kis esély arra, hogy 8 fokkal lesz melegebb.

A döntéshozók elsősorban ezért vannak gondban, mert az elmúlt húsz évben nem lett precízebb a jóslat. Azt már sikerült kideríteni, hogy az emberiség okozza a felmelegedést, de azt nem, hogy pontosan milyen meleg lesz.

A cikk szerint nem valószínű, hogy valaha pontosabbak lesznek a jóslatok, mert nagyon összetett a rendszer. Például ha eltűnik a hóréteg, akkor kevesebb napfény verődik vissza, tehát még jobban felmelegszik a talaj, ugyanakkor nemrég arról is megjelent egy tanulmány, hogy a klímaváltozás miatt a magashegységek csúcsainál az elmúlt években nem visszahúzódott, hanem éppenséggel vastagodott a jégréteg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!