Valér
-2 °C
0 °C

Meglepő régészeti leletek Kolumbusz előttről

2007.10.29. 16:35
0 hozzászólás

Egyesült államokbeli és Puerto Ricó-i régészek állításuk szerint feltárták a Karib-tenger térségének egyik legfontosabb Kolumbusz előtti korból származó régészeti lelőhelyét, ahol kőtömbökbe vésett ősi petroglifákra (ábrákra) és szokatlan temetkezési kultúráról tanúskodó sírokra bukkantak. A Puerto Rico déli részén található kőtömbök egy 40 méterszer 50 méteres teret alkotnak, amely labdajátékok vagy rituális szertartások színteréül szolgálhatott - nyilatkozta Aida Belen Rivera, a Puerto Ricó-i Műemlékvédelmi Hivatal igazgatója. A kövekbe vésett, nagy műgonddal kidolgozott petroglifák között látható egy emberi lény is, jellegzetes férfias vonásokkal és békalábbal. A régészek feltételezik, hogy a lelőhely valamikor a taíno és a taíno előtti civilizáció része lehetett, ami az európai gyarmatosítást megelőzően virágzott a szigeten.


Feltártak több sírt is, amelyekbe arccal lefelé és térdtől hátrahajlított lábakkal temették el a halottakat, ami újdonságnak számít a térség temetkezési szokásaihoz képest. José Oliver, a londoni University College latin-amerikai régészeti tanszékének tanára szerint ilyen jelentőségű leletekre ötven vagy száz évenként bukkannak a szakemberek. Hangsúlyozta, hogy a lelőhely szakszerű feltárása ritka lehetőséget kínál a Kolumbusz és a gyarmatosítás előtti történelem megismerésére. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az ásatásokat vezető cég műszaki felszereltsége nem megfelelő egy ilyen nagyszabású és összetett munkához.


A taínók a karib-tengeri szigeteket benépesítő arawakan indiánok egyik alcsaládja volt. Még évszázadokkal az európai gyarmatosítók megérkezés előtt kivándoroltak a mexikói Yucatán-félszigetről és a Karib-tenger térségében telepedtek le. Négy évvel azután, hogy Kolumbusz Kristóf 1495-ben partra szállt Hispaniola szigetén, a háromszázezres indián népesség egyharmadát lemészárolták vagy elhurcolták. Az ottani taínók fél évszázaddal később kihaltak.


[via MTI]

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!