Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

2007.10.30. 10:21
0 hozzászólás

Amerikai kutatók megállapították, hogy erős dohányosoknál nagyobb a pikkelysömör kockázata, ami csak a leszokás után 20 évvel áll vissza az átlagos szintre. A 79 ezer ápolónő közreműködésével készült vizsgálat során kiderült, hogy a pikkelysömörben (psoriasis) szenvedő dohányosoknak rendszerint több más súlyos betegségük is volt. A kutatók szerint a cigarettafüstben lévő méreganyagok hatással lehetnek az immunrendszernek a pikkelysömör kialakulásáért felelős részeire. A pikkelysömör nem fertőző kór, a hámlást a bőr sejtjeinek kórosan gyors osztódása és cserélődése okozza. Európa országaiban a népesség 1,5-2 százalékát érinti, Magyarországon 140-200 ezerre tehető azok száma, akiken a betegség tünetei jelen vannak, illetve akiken olykor előtűnnek.

A kutatók 887 pikkelysömör esetet találtak a nővéreknél, akik részt vettek a 14 éven át tartó kutatásban. Azokkal a nőkkel összehasonlítva, akik soha nem dohányoztak, az egykori dohányosoknál 37, az aktív dohányosoknál pedig 78 százalékkal volt nagyobb a pikkelysömör kockázata. Minél hosszabb ideig dohányzott valaki, annál nagyobb volt a kockázat, és a leszokás után két évtizedre volt szükség ahhoz, hogy a kockázat elérje a nemdohányzóknál tapasztalt átlagos szintet. A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy a terhesség alatt vagy gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás is növelte a pikkelysömör kockázatát.

A vizsgálatot irányító Hyon Choi, a bostoni Harvard és a vancouveri Brit Columbia-i orvosi egyetem kutatója elmondta, hogy a kutatás eredménye erős ösztönzést jelentett a pikkelysömörtől szenvedőknél a dohányzásról való leszokáshoz. A pikkelysömörre gyakorolt lehetséges hatáson túl a dohányzás abbahagyása jobb általános klinikai állapotot idéz elő a betegeknél - tette hozzá -, a cirkuláló immunsejtek szintjének csökkenése révén mérsékelheti a füst okozta gyulladást a testben. A dohányzás és a pikkelysömör megnövekedett kockázata közötti mélyebb összefüggés további kutatásokat igényel. Kutatásuk eredményeit az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban jelentetik meg. (forrás: MTI)