Marcell
19 °C
32 °C

A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

2007.10.30. 10:21
0 hozzászólás

Amerikai kutatók megállapították, hogy erős dohányosoknál nagyobb a pikkelysömör kockázata, ami csak a leszokás után 20 évvel áll vissza az átlagos szintre. A 79 ezer ápolónő közreműködésével készült vizsgálat során kiderült, hogy a pikkelysömörben (psoriasis) szenvedő dohányosoknak rendszerint több más súlyos betegségük is volt. A kutatók szerint a cigarettafüstben lévő méreganyagok hatással lehetnek az immunrendszernek a pikkelysömör kialakulásáért felelős részeire. A pikkelysömör nem fertőző kór, a hámlást a bőr sejtjeinek kórosan gyors osztódása és cserélődése okozza. Európa országaiban a népesség 1,5-2 százalékát érinti, Magyarországon 140-200 ezerre tehető azok száma, akiken a betegség tünetei jelen vannak, illetve akiken olykor előtűnnek.

A kutatók 887 pikkelysömör esetet találtak a nővéreknél, akik részt vettek a 14 éven át tartó kutatásban. Azokkal a nőkkel összehasonlítva, akik soha nem dohányoztak, az egykori dohányosoknál 37, az aktív dohányosoknál pedig 78 százalékkal volt nagyobb a pikkelysömör kockázata. Minél hosszabb ideig dohányzott valaki, annál nagyobb volt a kockázat, és a leszokás után két évtizedre volt szükség ahhoz, hogy a kockázat elérje a nemdohányzóknál tapasztalt átlagos szintet. A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy a terhesség alatt vagy gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás is növelte a pikkelysömör kockázatát.

A vizsgálatot irányító Hyon Choi, a bostoni Harvard és a vancouveri Brit Columbia-i orvosi egyetem kutatója elmondta, hogy a kutatás eredménye erős ösztönzést jelentett a pikkelysömörtől szenvedőknél a dohányzásról való leszokáshoz. A pikkelysömörre gyakorolt lehetséges hatáson túl a dohányzás abbahagyása jobb általános klinikai állapotot idéz elő a betegeknél - tette hozzá -, a cirkuláló immunsejtek szintjének csökkenése révén mérsékelheti a füst okozta gyulladást a testben. A dohányzás és a pikkelysömör megnövekedett kockázata közötti mélyebb összefüggés további kutatásokat igényel. Kutatásuk eredményeit az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban jelentetik meg. (forrás: MTI)