Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Vita a tömegközlekedés közbeni mobilozásról Ausztriában

2008.04.14. 10:52
3 hozzászólás

Heves vita folyik Ausztriában arról, hogy létesítsenek-e mobilmentes zónákat a tömegközlekedési eszközökön: vannak, aki lelkesen pártolják az elképzelést, akadnak olyanok, akik csak korlátozott tilalmat tartanak megvalósíthatónak, mások alkotmányellenesnek vélik az ötletet. A javaslat mögött az a megfontolás áll, hogy a mobilok és az mp3-lejátszók betiltásával biztosítani lehessen a többi utas nyugalmát, vagy legalábbis csökkenteni az amúgy is magas zajszintet a tömegközlekedési eszközökön.

Jelenleg kísérleti jelleggel a salzburgi helyiérdekű vasútjáratokon van érvényben részleges tilalom, felemás eredménnyel. A szerelvények utolsó kocsijának ablakán keresztben áthúzott mobilkészüléket ábrázoló fotóplakátok hirdetik a nyugalmi zónát, amelynek lényege, hogy mobilt és lejátszókat lehet ugyan használni, de csak csökkentett hangerővel. A két hónapja zajló kísérletet a nagyközönség egy része eddig kedvezően fogadta, mások viszont fel sem figyeltek rá. A gyorsvasútjáratokon szolgálatot teljesítő alkalmazottak legnagyobb kifogása az, hogy a tilalom betartása nehezen ellenőrizhető, és nincs kellő kényszerítő eszköz a kezükben.

A salzburgi autóbuszokon egyelőre semmiféle korlátozás nincs, a városi közlekedési vállalat vezetője úgy gondolja, addig nem is lenne értelme, amíg a tilalom nem országos szintű. A grazi polgármester másként látja. Április 16-án ő maga fogja kiragasztani az első plakátokat az autóbuszok és villamosok ablakaira. A tilalom azonban nem teljes: lehet használni a készülékeket, csak éppen nem beszélgetésre. Az osztrák Mobilkommunikációs Fórum (FMK) elveti a tilalom bármilyen változatát. Vezetője szerint a tájékozódás és az egymással való érintkezés alapjog. Inkább olyan felvilágosító kampányt tartana célravezetőnek, amely a józan belátásra apellál.

A politikai pártok között sincs egyetértés. A kormánykoalícióban részt vevő szociáldemokraták (SPÖ) elutasítják a tilalmat. Josef Kalina SPÖ-ügyvezető anakronisztikusnak nevezte a grazi polgármester tervét. Megítélése szerint ráadásul a mobilhasználat tilalma alkotmányos jogokba ütközik. Úgy gondolja, hogy az emberek civilizált viselkedésén, egymás iránti megértésén és a kölcsönös odafigyelésen van a lényeg: oly módon kell igénybe venni a kommunikációs eszközöket, hogy azzal ne zavarjuk a környezetünket. A Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) ugyancsak a tilalom ellen ágál. A Zöldek ezzel szemben már jelezték, hogy törvénytervezet óhajtanak benyújtani a parlamentben mobilmentes zónák létrehozására a helyiérdekű vasútszerelvényeken. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien szóvivője elmondta, hogy a metróvonalakon tetemes költséggel építették ki a zavartalan mobilhasználatot biztosító hálózatot, ezért a legcsekélyebb okát sem látják a tiltásnak.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!