Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz győzelem a programozási olimpián

2008.04.18. 23:33
7 hozzászólás
A Szentpétervári információtechnológiai, mechanikai és optikai egyetem (SzPBGU-ITMO) hallgatói szerezték meg az első helyet a 32. programozási olimpián Kanadában, maguk mögé utasítva a világhírű Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) csapatát, amely hét feladatot oldott meg. Az orosz csapat a 11 közül nyolc olyan feladatot oldott meg, amelyeknek a leírása önmagában is tíz oldalnál hosszabb, és amelynek megoldására általában egy egyetemi félévet szokás fordítani - mondta el Andrej Sztankovics, az egyetem oktatója, a csapat edzője.


Az egész csapat egy számítógépet és három kalkulátort használhatott - mesélte Fjodor Carjev csapatkapitány. Példaként ismertette az egyik feladatot, de vélhetően ezt sem érti más, csak a szakemberek.

Az első négy helyen végző csapatot aranyéremmel tüntették ki. A második helyen végző MIT után az izsevszki Állami Műszaki Egyetem, az ötödik helyen a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem, a tizediken a Petrozavodsztki Egyetem és a 11-en a Pétervári Egyetem hallgatói végeztek. Az SzPBGU-ITMO hallgatói már 2004-ben is megnyerték az olimpiai aranyat programozásból, s 2000 óta már ötször győzött az olimpián orosz csapat. (mti)