Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Orosz győzelem a programozási olimpián

2008.04.18. 23:33
7 hozzászólás
A Szentpétervári információtechnológiai, mechanikai és optikai egyetem (SzPBGU-ITMO) hallgatói szerezték meg az első helyet a 32. programozási olimpián Kanadában, maguk mögé utasítva a világhírű Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) csapatát, amely hét feladatot oldott meg. Az orosz csapat a 11 közül nyolc olyan feladatot oldott meg, amelyeknek a leírása önmagában is tíz oldalnál hosszabb, és amelynek megoldására általában egy egyetemi félévet szokás fordítani - mondta el Andrej Sztankovics, az egyetem oktatója, a csapat edzője.


Az egész csapat egy számítógépet és három kalkulátort használhatott - mesélte Fjodor Carjev csapatkapitány. Példaként ismertette az egyik feladatot, de vélhetően ezt sem érti más, csak a szakemberek.

Az első négy helyen végző csapatot aranyéremmel tüntették ki. A második helyen végző MIT után az izsevszki Állami Műszaki Egyetem, az ötödik helyen a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem, a tizediken a Petrozavodsztki Egyetem és a 11-en a Pétervári Egyetem hallgatói végeztek. Az SzPBGU-ITMO hallgatói már 2004-ben is megnyerték az olimpiai aranyat programozásból, s 2000 óta már ötször győzött az olimpián orosz csapat. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!