Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Megvédi a gyermekeket a Facebook

2008.05.09. 15:13
1 hozzászólás
A közösségi portál megállapodott az amerikai hatóságokkal a szexuális bűnözők kiszűrését és a kiskorú felhasználók hatékonyabb védelmét szolgáló újítások bevezetéséről. A több mint negyven pontból álló megállapodást a hetvenmillió felhasználót kiszolgáló Facebook vezetői, 49 szövetségi állam és a főváros, Washington legfőbb államügyészei írták alá. A portál egyebek között vállalta, hogy kitiltja a szexuális bűncselekményekért elítélt személyeket és kigyomlálja a vérfertőzéssel, pedofíliával és más szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos tartalmakat az oldalakról. A kiskorú felhasználók automatikus figyelmeztetést kapnak, ha ismerkedés közben olyan helyzetbe kerülnek, amelyben a személyes adataik felnőttek tudomására juthatnak. A felnőttként regisztrált felhasználók továbbá nem "fiatalkorúsíthatják" magukat, azaz nem írhatják a profiljukra, hogy 18 éven aluliak.

A Facebook a nem gyereknek való termékeket is igyekszik távol tartani a kiskorú felhasználóktól; az egyik új szabály például arról rendelkezik, hogy dohány- vagy alkoholreklám nem kerülhet kiskorú szeme elé a portálon.

Az amerikai hatóságok szerint a MySpace, a Facebook és más közösségi portálok új vadászterületet nyitottak meg a szexuális bűnözők előtt, ahol a lebukás veszélye nélkül hazudhatnak az életkorukról, és fiatalokat csalogathatnak magukhoz. A társasági oldalak a gyerekeknek is lehetőséget adnak kortársaik, iskolatársaik gyötrésére, szekálására (bullying). A vonatkozó kutatások szerint ez utóbbi fordul elő gyakrabban.

A szövetségi államok és a két legnagyobb társasági portál közti megállapodás egyelőre nem több a jó szándék és az elkötelezettség kinyilvánításánál. A szövegben nincs szó arról, hogy mikor kell bevezetni az új megoldásokat és nem lenne következménye, ha a portálok a több mint negyven intézkedésből egyet sem hajtanának végre - áll az Ars Technica informatikai szakportál beszámolójában.

A két hónapig tartó tárgyalások után megkötött Facebook-egyezményt csak Texas nem írta alá. A déli állam a 200 milliós felhasználói táborral világelső MySpace portállal januárban kötött megállapodást sem írta alá, mert elégedetlen volt az eredményekkel.