Ágnes
-1 °C
2 °C

Fénykép csak mosollyal

2008.05.20. 11:26
13 hozzászólás
A technika fejlődésével szükségtelené válnak azok a fortélyok, amelyekkel a fotózó mosolyt igyekszik kicsalni modelljéből. Az Olympus és a Sony legújabb digitális fényképezőgépei olyan intelligens szerkezetek, hogy maguk megoldják ezt a problémát.
 
Az egyik, a Smile Shots addig nem exponál, míg az elé állított emberek nem mosolyognak, és képes olyan hosszan várakozni, amíg kifogy belőle az elem. A másik, a Happy Face Retouch még nagyobb bravúrt tud végrehajtani. Lefényképezi ugyan a komoly arcot is, de utána egy szoftver segítségével azonnal mosolygósra retusálja.

Maurizio Rebuzzini fotókritikus, a bresciai katolikus egyetem fotótörténeti tanszékének professzora groteszknek tartja ezt a vívmányt. "Ma már az emberek magáért a kattintásért kattintanak. Nem kerül semmibe. A képeket nem nyomtatják ki. De ez a mosoly igazi paradoxon. Olyan, mintha a könyvekben és a lapokban csak a nekünk tetsző írásokat, a happy-endet akarnánk. Ez a valóság meghamisítása. A fényképezőgépnek volt egy társadalmi funkciója, ami most veszendőbe megy. Ez a mágikus gép hétköznapi tárggyá vált. És mi lesz a jövő, a következő már csak akkor exponál, ha szomorú vagy beteg embert lát?" - tette fel a kérdést a Corriere della Sera című olasz napilap hasábjain.

"Ez az új fényképezőgép a plasztikai sebészet rokona. Nem akarunk szembenézni a valósággal és erre a célra egy egyszerű digitális gépecske is megfelel" - tette hozzá Ferdinando Scianna, a Magnum fotóügynökség társtulajdonosa. (MTI)