Krisztina
18 °C
24 °C

Haldoklik a számítógépes egér?

2008.07.18. 14:40
28 hozzászólás

Most még szinte mindenki egérrel irányítja a kurzort, de a Gartner piacelemző cég szerint három-öt éven belül eltűnik az egér az asztalokról. Helyette kézmodulatokkal és arcfelismerő programok segítségével navigálunk majd a kijelzőn. Ugyanakkor a BBC cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy a világ nagy részének csak valamikor a jövőben lesz számítógépe, és nyilván nem a legfejlettebb, agyhullámok érzékelésén alapuló csúcstechnológiával irányítják majd egyszerű kis pécéiket, hanem a jól bevált egérrel. Tehát korai még temetni az egeret.

Annyiban talán igaza van az elemzőcégnek, hogy a multimédiás központként használt, plazmatévére kötött számítógépek, illetve a laptopok esetében nem az egér a legpraktikusabb irányítóeszköz. Steve Prentice elemző szerint a billentyűzet marad, csak a billentyűzet-egér kombináció lesz a múlté.

Szerintem a lustaság menti majd meg az egeret. Elég fárasztó lesz karral hadonászva vagy vadul bólogatva elindítani egy mozifilmet, ha ezt most néhány gombnyomással megtehetjük a távirányítóval, és nem hiszem, hogy egy érintőkijelzőt tapogatva kényelmesebb képet szerkeszteni, mint egérrel. Most egyetlen csuklózmodulattal átvihetjük az egérmutatót a kijelző egyik sarkából a másikba, és közben meg sem kell mozdítani a karunkat.