Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

25 éves a GNU

2008.09.04. 10:19
4 hozzászólás

A híradások szerint a Free Software Foundation (FSF) azt tervezi, hogy egy hónapos eseménysorozattal ünneplik meg a GNU operációs rendszer 25. születésnapját.

A GNU-t (melyet jellemző módon gyakran így emlegetnek: „a GNU nem Unix”) Richard Stallman és társai fejlesztették ki, és céljuk az volt, hogy egy teljesen szabad szoftvert hozzanak létre a szabadalommal védett programokkal szemben.

Peter Brown, az FSF vezérigazgatója azt nyilatkozta az évforduló kapcsán, hogy egyszerű megemlékezésnél többet akarnak, az eredeti szándékot kívánják újra felidézni egy kampánnyal, mivel szerinte még mindig túl sokan használnak olyan szoftvereket, platformokat, alkalmazásokat, melyek egy-egy cég tulajdonában vannak.

 

 

A kampány első lépése, hogy elhelyeztek a GNU weboldalára egy videót (Happy Birthday to GNU!), ahol a népszerű polihisztor Stephen Fry magasztalja a szabad szoftvereket. Az biztos, hogy szeptember 20-án, a nemzetközi Szabad Szoftver Napon (Software Freedom Day – SFD) lesznek események, és a csúcspont szeptember 27-én, a GNU hivatalos születésnapján lesz. (It.café)