István, Vajk
19 °C
33 °C

Négyszeres erejű a zombigéphadsereg

2008.09.04. 10:25
7 hozzászólás

A megfertőzött, majd illegálisan külső irányítás alá vont számítógépek – a bothálózatokat alkotó zombigépek – száma az elmúlt három hónapban megnégyszereződött – állítja az önkéntes szakértők munkájával az internetes bűnözést vizsgáló Shadowserver Alapítvány.

Az alapítvány különféle módszerekkel folyamatosan igyekszik nyomon követni a bothálózatok állapotát, majd a mérési eredményeket 15 perces frissítésekkel teszik közzé honlapjukon, s ezekből a grafikonokból az látszik, hogy a nyáron négyszeresére nőtt az aktív zombigépek száma.

A jelenséget szakértők egyelőre még nem tudják pontosan megmagyarázni; lehet, hogy a meglévő fertőzött gépek kihasználtsága emelkedett meg, de az is lehet, hogy bővült a zombik száma. A fertőző e-mailek hatásának vizsgálatára nincs módszer, de az is elképzelhető, hogy ezek számának megnövekedése áll a háttérben, de a bűnözők sebezhető, nem kellően védett SQL-szervereket is megfertőzhettek, ám erre semmilyen konkrét bizonyíték nincs. A szakemberek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a megfertőzött, a felhasználók gépére a háttérben észrevétlenül kártékony programot küldő egyéni weboldalak száma növekedhetett meg. (IT.café)