Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Négyszeres erejű a zombigéphadsereg

2008.09.04. 10:25
7 hozzászólás

A megfertőzött, majd illegálisan külső irányítás alá vont számítógépek – a bothálózatokat alkotó zombigépek – száma az elmúlt három hónapban megnégyszereződött – állítja az önkéntes szakértők munkájával az internetes bűnözést vizsgáló Shadowserver Alapítvány.

Az alapítvány különféle módszerekkel folyamatosan igyekszik nyomon követni a bothálózatok állapotát, majd a mérési eredményeket 15 perces frissítésekkel teszik közzé honlapjukon, s ezekből a grafikonokból az látszik, hogy a nyáron négyszeresére nőtt az aktív zombigépek száma.

A jelenséget szakértők egyelőre még nem tudják pontosan megmagyarázni; lehet, hogy a meglévő fertőzött gépek kihasználtsága emelkedett meg, de az is lehet, hogy bővült a zombik száma. A fertőző e-mailek hatásának vizsgálatára nincs módszer, de az is elképzelhető, hogy ezek számának megnövekedése áll a háttérben, de a bűnözők sebezhető, nem kellően védett SQL-szervereket is megfertőzhettek, ám erre semmilyen konkrét bizonyíték nincs. A szakemberek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a megfertőzött, a felhasználók gépére a háttérben észrevétlenül kártékony programot küldő egyéni weboldalak száma növekedhetett meg. (IT.café)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?