Erzsébet
1 °C
4 °C

Elkészült a vakokhoz beszélő Linux

2008.09.18. 20:41
17 hozzászólás

A népszerű Ubuntu Linux átalakításával létrejött a BeLin 1.0 operációs rendszer, amely teljesen magyarított, és a látássérült emberek igényeihez van igazítva. A fejlesztői munkát az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és az Ubuntu Közösség végezte el. A rendszer tartalmazza az ORCA nevű képernyőolvasó- és nagyító programot, melynek fejlesztése folyamatos, és az indításkor a felhasználó azonnal beszédtámogatást kap a kipróbáláshoz vagy a telepítéshez.

A rendszer számos akadálymentesen használható alkalmazást tartalmaz előre telepítve, ilyen például a Firefox webböngésző, az Openoffice.org irodai programcsomag, a Pidgin üzenetküldő alkalmazás vagy az Evolution levelező program. Látássérült felhasználó tehát az internetezéshez alapvetően szükséges programokhoz mostantól ingyenesen is hozzáférhet.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány az elmúlt hét évében közel 700 szoftvert, több mint 400 számítógépet és 430 digitális diktafont adományozott összesen 90 millió forint értékben, így eddig közel 1300 látássérült embernek tudott segítséget nyújtani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?