Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Világméretű közösségépítés mobiltelefonokkal

2008.09.25. 12:39
1 hozzászólás

A mobiltelefonok és a mobilinternet elterjedésével átalakulnak a közösségi viszonyok is. Újra kell gondolni társadalmi érintkezés, viselkedés egyes normáit is. Ez az egyik legfontosabb témája a T-Mobile és a Magyar Tudományos Akadémia évek óta tartó nemzetközi kutatássorozatának, melynek idei konferenciája "Mobilkommunikáció és a közösségépítő hálózatok etikája" címmel csütörtökön kezdődött az MTA épületében.

A háromnapos konferencián a kutatók közel ötven előadásban ismertetik eredményeiket. A kutatás jelentőségét hangsúlyozta a sajtó képviselői előtt Chris Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, mert - mint elmondta - a mobilkommunikáció ma már az élet minden területére behatol, a közösségépítő hálózatok is napról-napra bővülnek.

A társadalom leszakadóban lévő rétegeit is segítheti az információhoz való hozzájutásban, a távtanulásban, ezzel a fejlődésben a társaság "wifi-falu" elnevezésű kezdeményezése - mondta.

A rendezvény résztvevőit nyitóbeszédében üdvözölte Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Kiemelte, hogy a mobilkommunikáció következtében megváltozott körülmények az életben újfajta válaszokat követelnek. A társadalmi hatásokkal foglalkozó kutatások segítenek a változások megértésében, az adekvát válaszok megtalálásában.

A konferencián a világ neves kutatói a mobiltelefon diadalútjának okait, eredményeit, meglepetéseit és sajátosságait elemzik. A találkozóra többek között Norvégiából, az Egyesült Államokból, Németországból, Dél-Koreából és Franciaországból érkeztek előadók. Az MTA és a T-Mobile 2001 óta folytatja közös társadalomtudományi kutatásait. Az azóta eltelt időben a mobilfelhasználók száma világszerte és Magyarországon is háromszorosára nőtt. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!