Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Bírja a válságot a HP

2008.11.26. 10:00
3 hozzászólás

A notebookforgalom egészséges növekedésének és az EDS-akvizícónak köszönhetően magabiztos negyedévet abszolvált a Hewlett-Packard. Az október 31-én véget ért három hónapos időszak számain nem látszanak az eszkalálódó pénzügyi válság negatív hatásai, szakértők szerint azért, mert a vállalat a széles termékportfóliójának köszönhetően sok riválisánál könnyebben vészeli át a mostani nehéz időszakot.

A negyedik pénzügyi negyedévben az árbevétel 33,6 milliárd dollár, a profit pedig 2,1 milliárd dollár volt. Előbbi 19 százalékkal több, utóbbi 2 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az árbevételhez az idén 13,9 milliárd dollárért megszerzett Electronic Data Systems (EDS) 3,9 milliárd dollárral járult hozzá.

Nem minden üzletág brillírozott: enyhén, 1 százalékkal csökkent például a tárolóeszközöket és szervereket, valamint a nyomtatókat értékesítő részleg forgalma, 2 százalékkal pedig az asztali számítógépek értékesítéséből származó árbevétel.

De a mérleg másik serpenyőjébe is jutott: a notebookértékesítés 21 százalékkal nőtt, a szolgáltatások pedig az EDS hozzájárulása nélkül is 10 százalékkal többet hoztak a konyhára, mint egy éve.

A pénzügyi év egészét a HP 118,4 milliárd dollár árbevétellel és 8,3 milliárd dollár nyereséggel zárta – 13, illetve 15 százalékkal jobb mutatókkal, mint tavaly. A kilátásokkal kapcsolatban Mark Hurd vezérigazgató elmondta, hogy cége óvatos várakozással tekint előre, mivel a gazdasági környezet „erőt próbáló”. Az első pénzügyi negyedévre a HP az egyszeri tételek nélkül 93-95 centes részvényenkénti profitot és 32-32,5 milliárd dollár árbevételt vár. (IT.café)  • Vennék
  • Hírek