Kanada titokban üzent hadat a Bittorrentnek

2009.01.22. 09:14

Amikor tavaly nyáron az egyik legnagyobb amerikai internetszolgáltató, a Comcast korlátozta sávszélességet a fájlcserélőket használó előfizetői felé, az illetékes hatóság, az FCC, ha nem is büntette, vagy tiltotta meg ezt a gyakorlatot, azt kimondta, hogy ez nem tisztességes az előfizetőkkel szemben. Most egy hasonló ügy bontakozik ki Kanadában a Torrentfreak jelentése szerint.

Miután a Canadian Radio Television and Telecommunications Commission (a helyi ORTT) elkezdett nyomozni, az ország összes nagyobb szolgáltatója elismerte, hogy mesterségesen lassítja a netet azoknál, akik torrenteznek. Az egyik szolgáltató, a Cogeco 2001 óta manipulálja így az adatforgalmat. Az indoklás általában az, hogy a nagy fájlcserélők generálta nagy forgalom túlterheli a hálózatot, és a többi felhasználónál is lelassítja a net elérését.

A Bell Wireline részletekkel is szolgált: ők délután fél öt és hajnal kettő között korlátozzák le a sávszélességeket azoknál, ahol gyanús adatforgalmat észlelnek. Azt, hogy valaki egy fájlcserélő hálózatra kapcsolódott, a vitatott DPI (Deep Packet Inspection) technikával állapítják meg. Ilyenkor az ellenőrző szoftver az adatcsomagok tartalmába is belenéz, ellentétben a Shallow Pocket Inspectionnel, amikor csak az adatcsomag fejlécét vizsgálják meg. A különbség nagyjából olyan, mint egy postai levélnél a borítékra ráírt információkat elolvasni, vagy a levelet felbontani és beleolvasni.  • Tippek
  • Árfolyam