Irán letiltotta a Facebookot

2009.05.24. 20:40
Az iráni hatóságok letiltották a Facebookot, ami a kormány bírálói szerint nyilvánvaló kísérletet az ellenzék elhallgattatására a következő havi elnökválasztás előtt.

A blogok és a Facebookhoz hasonló weboldalak fontos kampányeszközökké váltak a fő reformer elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi számára, hogy mozgósítsák a kritikus szellemű ifjúságot a június 12-i voksolás előtt. Az iráni hatóságok gyakran blokkolják az iszlám rendszer bírálóinak tekintett internetes oldalakat, de a mostani lépést láthatóan úgy időzítették, hogy hátrányos helyzetbe hozzák a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenfeleit.

"A bezárás veszélye fenyeget minden olyan médiaeszközt, amely konkurenciát jelenthet Ahmadinezsáddal szemben - mondja Sahab Tabatabai, Muszavi egyik fő tanácsadója. - A kormány legfőbb célja a verseny korlátozása." Tabatabai szerint a Facebook elzárása "gyors reagálás" volt a nagy szombati Muszavi-párti gyűlésre, amely egy teheráni sportstadionban zajlott le, és amelyen ott volt Mohammed Hatami korábbi refrompárti elnök és sok fiatal zöld zászlókkal és sálakkal - a Muszavi-kampány színeivel.

"A Facebook a kevés még megmaradt független forrás egyike, amelynek révén az iráni fiatalok kommunikálhatnak" - mondja Mohammed Ali Abtahi volt alelnök, most pedig a másik reformista jelölt, Mehdi Karubi volt parlamenti elnök tanácsadója.

Az elnökválasztási versenyben négy jelölt méri össze erejét: Ahmadinezsádon és a két reformeren kívül a konzervatív Mohszen Rezai indul az államfői posztért. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM