János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kézmosást figyelő rendszert fejlesztettek

2009.06.04. 15:28 Módosítva: 2009.06.04. 15:29
7 hozzászólás

A kézmosószer molekuláit érzékelő jelzőrendszert fejlesztettek ki a Floridai Egyetem kutatói, mellyel folyamatosan nyomon követhetik a kórházi dolgozók kezének tisztaságát – közölte az EurekAlert című amerikai tudományos portál szerdán. A rendszer egyik eleme a mosdó falára szerelt érzékelő, ez alá tartja megmosott kezeit az egészségügyi dolgozó. Ez érzékeli a mosószer molekuláit, és vezetékmentes technológiával pozitív visszajelzést küld a dolgozó személyi kitűzőjére, amely ettől zöldre vált.

A kórtermekben elhelyezett újabb vezetékmentes érzékelő már csak ezt a töltöttséget figyeli: amennyiben a kitűző frissen töltött, zöld a jelzés itt is. Ha már régen találkozott a viselő keze szappannal, akkor villogni kezd, így figyelmeztetve az orvost vagy ápolót arra, amit 160 évvel Semmelweis Ignác tevékenysége után sem lehet eléggé hangsúlyozni: a kézmosás életeket menthet. A fejlesztők az egyetem orvosi központjában most tesztelik a rendszert, reményeik szerint használatával csökkenhet a kórházi fertőzések aránya. Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának adatai szerint évente mintegy 2 millió fertőzést regisztrálnak az ország kórházaiban, az ebből eredő halálesetek száma pedig 250 körül van.