Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kampány indult a Windows 7 ellen

2009.08.26. 13:30 Módosítva: 2009-08-26 13:32:02
86 hozzászólás

A szabadalommal védett programokkal szemben a szabad szoftvereket népszerűsítő Free Software Foundation (FSF) a Microsoft legfrissebb operációs rendszerét célkeresztbe állítva indított kampányt a jogdíjas termékek ellen. A Windows7sins.org (sins, azaz vétkek) címen életre hívott kezdeményezés általánosságban emeli ki a szervezet legfőbb érveit a szabadalmakkal fedezett alkalmazásokkal szemben, melyek az FSF meglátása szerint megsértik a felhasználók privát szféráját és magukhoz láncolják őket, megmérgezik az oktatást, fenyegetést jelentenek a felhasználók biztonságára és semmibe veszik a szabványokat.

Az alapítvány a rövidesen megjelenő Windows 7-et ostorozva levelet is írt a Fortune 500-as listáján szereplő vállalatok vezetőségének, melyben igyekeznek arra ösztökélni a cégek döntéshozóit, Redmond termékei helyett válasszák inkább a szabad szoftvereket alternatívaként, külön megemlítve a GNU/Linux operációs rendszert és az OpenOffice.org irodai programcsomagot.

Az FSF szeretne minél több céghez szólni, ezért arra kéri az elkötelezett híveket, jelezzék, ha környezetükben olyan személyeket ismernek, akik felelős döntéshozók a Windows 7 jövőbeli implementálását illetően. A honlap tanúsága szerint 25 amerikai dollár (4700 forint) adományért cserébe elküldenek további 50 üzenetet, 100 dollárért viszont már nem kevesebb, mint 200 levelet továbbítanak az illetékeseknek.