Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

450 milliót bukik az Apple az iPhone-os kalózokon

2010.01.14. 10:33
93 hozzászólás

A 24/7 Wall St. elemzői szerint az App Store, és annak kalózverzió indulása óta 450 millió dollárt bukott az Apple a feltört iPhone-okra illegálisan letöltött alkalmazásokon. Az elemzők az App Store-ból hivatalosan letöltött programok számából, és azok átlagos árából indultak ki, a hivatalos, és illegális letöltések arányát pedig fejlesztők és warez-App Store-ok üzemeltetőinek beszámolói alapján becsülték meg.

Az egyik legnagyobb ilyen oldal, a Cydia például tavaly augusztusban 4 millió látogatóról számolt be. A kalózkodási arányt 75 százalékra teszik a szakértők, bár vannak olyan fejlesztők, akik a saját alkalmazásaiknál akár 90-95 százaléknyi illegális letöltést is regisztrálnak. Érdekesség, hogy a Pinch Media elemzőcég szerint a feltört telefonoknak mindössze a 40 százalékán használnak kalóz alkalmazásokat azok tulajdonosai, a többség csak azért vállalja a törést, hogy ne azzal a mobilszolgáltatóval használhassa a telefonját, amelyikkel akarja.

Annak megtippelésére egyik elemző sem vállalkozott, hogy a kalózverziók letöltői közül mennyien vásárolnák meg pénzért is ugyanazokat az alkalmazásokat, ha nem lenne más alternatívájuk, vagyis a 450 millió dollárból mennyi valójában az Apple elmaradt virtuális bevétele, és mennyi a valós vesztesége.