Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Letölthető a Firefox 4.0 első bétája

2010.07.07. 07:19
34 hozzászólás
Új felhasználói felület, új funkciók, szabványtámogatás.

A Mozilla kedden elérhetővé tette a Firefox böngésző következő verziójának első tesztváltozatát, a Firefox 4.0 első bétáját.

Az, hogy gyorsulást ígérnek a fejlesztők, már nem számít meglepőnek (különösen akkor, amikor a konkurensek is ezt tartják egyik fő céljuknak), de a korábban már bejelentett változtatásokhoz képest két újdonság található az áttervezett felhasználói felületet hozó a tesztváltozatban.

Az egyik az, hogy a fülek alapértelmezésben a felület tetején jelennek meg (mint a Chrome-nál) – ez most még csak a windowsos verziónál van így, a maces és linuxos programba a következő bétákban alkalmazzák majd ezt a megoldást.

Új eszköz a leggyakrabban használt utasításokat tartalmazó legördülő menüt előhívó Firefox gomb megjelenése a bal felső sarokban (mint az Operánál), ez jelenleg szintén csak a windowsos változatban található meg. Emellett megjelent egy beépített Feedback gomb a keresődoboz mellett, amely a Mozillához eljuttatni kívánt visszajelzések elküldésére szolgál.

A kiadás főbb jellemzőit már korábban ismertették: a WebM videoformátum támogatása, a webes szabványok (pl. CSS 3, Canvas, Web Sockets) kibővített támogatása, jobb minőségű oldalmegjelenítés, a helytelenül működő pluginek miatt bekövetkező összeomlás elleni védelem, új szervező az add-onokhoz.