Piroska
-2 °C
5 °C

Vége a Windows XP SP2-nek

2010.07.12. 10:09
32 hozzászólás
A 2004 nyarán kiadott frissítéshez holnaptól nem készül biztonsági javítás, ezért egyre sebezhetőbbé válik.

Július 13-mal véget ér két régebbi Windows-kiadás, a Windows 2000 és a Windows XP Service Pack 2 életciklusa, azaz ezekhez a termékekhez a jövőben semmiféle támogatás nem vehető igénybe, biztonsági frissítéseket sem ad ki hozzájuk a Microsoft. Felmérések szerint utóbbi rendszert ma is számos cég használja, ami az idő előrehaladtával a patchek elmaradása miatt egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelent majd.

Az érintett termékek támogatási ciklusa egyébként a vállalat rendes életciklus-ütemtervében lefektetett szabályok szerint ér véget. A Windows 2000 esetében letelt az a 10 év, amire a cég vállalja operációs rendszerei támogatását (alapértelmezés szerint ezekhez 5 év általános támogatást és 5 év meghosszabbított támogatást nyújt). A szervizcsomagokat a cég a következő pakk kiadásától számított 24 hónapig támogatja, ez magyarázza az XP SP2 nyugdíjazását.

A Microsoft az érintett felhasználóknak azt javasolja, frissítsenek az elérhető legfrissebb szervizcsomagra, azaz az XP esetében az SP3-ra, de megfontolandó a legújabb rendszerre, a Windows 7-re áttérés is – teszik hozzá. A Windows 2000 helyett mindenképpen újabb kiadást kell választania a felhasználóknak, ha terméktámogatást akarnak kapni a rendszerükhöz.

Egy májusban publikált felmérés szerint a nagyvállalati PC-k 80 százalékán Windows XP fut, ezek felén pedig SP2. Szakértők rámutatnak: az, hogy ilyen makacsul életképes a 2004-ben kiadott frissítés, azzal magyarázható, hogy a vállalatok informatikai csoportjai nem szeretnek hozzányúlni ahhoz, ami működik – most azonban eljött az ideje.