Alfréd
-2 °C
2 °C

A Google megvette a Metawebet

2010.07.19. 19:45
4 hozzászólás

A Google cég hivatalos blogján jelentette be, hogy felvásárolja a Metaweb céget, és szorosabbra vonja a keresőmotor együttműködést a Metaweb szabadon hozzáférhető, 12 millió bejegyzést tartalmazó, Freebase webes adatbázisával. Az adatbázis ettől még ingyenes és nyílt marad.

A felvásárlás célja természetesen a Google keresési hatékonyságának növelése, illetve szavak, kifejezések keresésére alapuló algoritmus fejlesztése, hogy az próbálja meg megérteni a keresőkifejezéseket, a szavak közti összefüggést. Ez valamennyire már most is működik a Goolge-ben, a bejelentésben azt a példát hozták fel, hogy ha az ember az amerikai elnök születésnapjára kíváncsi, elég beírnia a "Barack Obama birthday" keresőkifejezést.

Ugyanez összetettebb kereséseknél már nem megy, például nem tudjuk egyszerűen kilistáztatni a keresővel az összes 40 év feletti Oscar-díjat nyert színészt. A Metaweb segítségével nagy lépést tesz a kereső arrafelé, hogy ilyen komplex kereséseket is értelmezni tudjon az algoritmus, és ne csak a puszta szavakat keresse a neten.

A Metaweb az indulása után egy évvel, 2006-ban 15 milliós, majd 2008-ban újabb 42,5 millió dolláros befektetést kapott. A Google-felvásárlás áráról nem árultak el részleteket, de elemzők szerint valószínűleg bőven a két tőkeinjekció összege felett fizetett a cégnek. A Google mostanában egyébként sem spórol a befektetéseinél, nemrég 700 millió dollárt fizettek az ITA, repülőjegyárak és -menetrendek rendszerezésével, keresésével foglalkozó online szolgáltatásért.