Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Börtönre ítéltek egy brit trollt

2010.10.29. 19:32
65 hozzászólás

Egy brit bíróság 18 hétig tartó börtönbüntetésre ítélt egy 36 éves férfit, amiért "gonoszan rosszindulatú" üzeneteket hagyott halott emberek tiszteletére létrehozott Facebook oldalakon, írja a BBC. A férfit azután kapták el, hogy szomszédjainak eldicsekedett internetes trollkodásával. (Az interneten trollnak nevezik azokat az embereket, akik felháborító, mély érzelmi reakciókat kiváltó kommentekkel árasztanak el oldalakat, a provokáció kedvéért.)

A 36 éves manchesteri férfi többi között a rákbetegségben meghalt Jane Goody valóságshow-sztár, valamint egy kutyatámadásban meghalt liverpooli gyerek emlékére létrehozott Facebook oldalon hagyott felháborító üzeneteket. A munkanélküli Colm Coss a rendőrségnek azt állította, hogy örömét lelte a nekrofil és pedofil elemeket is tartalmazó kommentjeire adott reakciókban - írta a Manchester Evening News című brit lap.

A férfi ügyében döntő manchesteri bíróság egy 2003-as kommunikációs törvény alapján 18 hétig tartó börtönbüntetésre ítélte a "trollt", rosszindulatú kommentjei miatt. A bíróság az ítélethozatalkor közölte: bár a törvény ajánlása szerint 12 hét börtönt kéne kiszabni, az eset súlyossága miatt 26 hetet kellene rácsok mögött töltenie. A 18 hetet azért kapta, mert korábban beismerő vallomást tett.

A férfit júliusban tartóztatták le otthonában, miután a szomszédjainak küldött fényképes levélben eldicsekedett internetes trollkodásával. Eleinte nem volt hajlandó válaszolni a rendőrök kérdéseire, de később beismerte, hogy ő írta a felháborító kommenteket.