Rafael
19 °C
33 °C

A Samsung lenyomta az Electroluxot Szolnokban

2010.12.01. 08:24
5 hozzászólás
A 2009. évi üzleti teljesítmény alapján a jászfényszarui Samsung Electronics Magyar Zrt. megelőzte a 14 éve töretlenül első jászberényi Electrolux Lehel Hűtőgépgyárat

A Samsung magyar cége eddig azért nem szerepelt a megyei iparkamara és a regionális adóhatóság által évente közösen összeállított listán, mert székhelyeként a fővárost tartották nyilván. Tavaly azonban központja a jászfényszarui gyár mellé települt, így eredményeit már a megyében vették számba, és azonnal a lista élére került - tette hozzá a gazdasági szakember.

A híradástechnikai berendezéseket előállító dél-korai világcég magyarországi leányvállalatának tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 782 milliárd forintot, ebből az export 573 milliárd forintot tett ki. A fehérárukat gyártó, svéd tulajdonú jászberényi Electrolux nettó árbevételként a 2008. évinél kevesebb, kereken 196 milliárd forintot könyvelhetett el, exportértékesítése - 148 milliárd forint - is kisebb a tavalyelőttinél.

A TOP 50-es lista első tízes csoportjában a harmadik helytől már lényegesen megcsappan a nettó árbevétel nagysága, a 3. és 10. hely között viszont öt magyar társaság - a Jász-Plasztik Kft., három Coop-cég és a Szatmári Kft. - is megtalálható. A megye félszáz legnagyobb cége közé kerüléséhez tavaly minimum 2,7 milliárd nettó árbevétel kellett elérni, 2008-ban még ennél többre, 3,4 milliárd forint volt szükség.