Tech blog

Többet fogyaszt az ssd, mint a merevlemez

2008. július 2., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az már a specifikációknál látszott, hogy olyan nagyon sokat nem lehet megspórolni a memóriaalapú-háttértárolókkal, mert a modern laptopvinyók például alig fogyasztanak. A Tom’s Hardware nyúzós tesztjéből azonban kiderült, hogy nemcsak spórolásra alkalmatlanok, valójában bizonyos esetekben gyorsabban merítik le az akkumulátort, mint a merevlemezek. Ennek oka, hogy az ssd használat közben mindig maximális fogyasztást produkál, míg elődje csak bizonyos esetekben terheli le ennyire a telepeket. Persze ettől még mindig az ssd előnyei közé tartozik a gyorsaság, meg a mozgóalkatrészek hiánya miatti biztonság, bár hosszútávon még mindig a merevlemez tűnik megbízhatóbbnak, nem is beszélve az árkülönbségről. A részletes teszt

itt

olvasható.

Egyesül a UPC és a Monortel

2008. július 2., 07:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Július 1-jétől közös cégben egyesül a Monor Telefon Társaság Kft., a 29-es távközlési körzet telekommunikációs szolgáltatója, és a UPC Magyarország Kft., a legnagyobb hazai kábelkommunikációs vállalat, és az összeolvadást követően a UPC válik a Monortel teljes körű jogutódjává.

 

Közös külföldi tulajdonosa, a Liberty Global, Inc. révén a két hazai távközlési vállalat már egy évtizede azonos cégcsoportba tartozik, ennek megfelelően a Monortel emblémájában már korábban is szerepelt az a felirat, hogy a Monor Telefon Társaság Kft. a „UPC csoport tagja”. Az elmúlt években a két cég fokozatosan integrálta tevékenységét. A szervezeti egységesítést követően, idén március végén a két cég közösen újította meg arculatát, és a Monortel felvette a upc telekom márkanevet.

 

Ennek a folyamatnak a lezárása a mostani cégösszeolvadás, melynek eredményeként a két vállalat immár jogilag is egységessé válik. A jövőben a Monor Telefon Társaság ennek megfelelően a szerződésein, a különböző nyomtatványain és számláin is UPC Magyarország Kft. néven szerepel majd. 

 

A Pest megye délkeleti részén, a monori központú 29-es körzetben nyújtott upc telekom tv-, telefon-, ADSL- és betárcsázós internet-, valamint az országos hatókörű telefon, upc direct műholdas televíziós, CPS- (EcoTel) és üzleti szolgáltatásokat július 1-jétől változatlan tartalommal és feltételekkel a UPC Magyarország Kft. biztosítja tovább. 

 

Az alkalmazott technológiák különbségei miatt az egyes szolgáltatási területeken továbbra is az adott (kábeles vagy rézérpáras telefonhálózati) infrastruktúrán biztosítható vezetékes szolgáltatások maradnak elérhetőek.

 

A 29-es körzet ügyfélszolgálati irodái az összeolvadást követően is megmaradnak, sőt egy újabb irodával bővül a hálózat Gyálon. A telefonos ügyfélközpont elérhetősége viszont 1229-ről 1429-re változik – közölte a UPC. (IT.café)

Kitiltották a laptopokat a bhutáni parlamentből

2008. július 1., 17:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nima Tshering, a törvényhozás szóvivője szerint félő, hogy a képviselők játékkal és képnézegetéssel ütnék el az időt munka helyett. Több képviselő ugyanakkor jelezte, hogy kényelmesebb lenne laptopokon dolgozni, mint hatalmas papírkötegeket cipelni. De a házszabály tiltja az elektronikus eszközök használatát, ahogy a dohányzást vagy a teremben étkezést is. Az ázsiai országban márciusban tartották az első választásokat.

Fut a Winden a Mac OS X

2008. július 1., 15:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Gizmodo az Insanelymac.com-ra hivatkozva azt írja, hogy sikerült összehekkelni az Apple operációs rendszerét a MacBookra hasonlító, de annál sokkal olcsóbb MSI Wind laptoppal. A forrás szerint még némi finomhangolás hiányzik, a felbontáson és a vezeték nélküli hálón kell még igazítani, de a gép működik. A rendszer egyébként Mac Proként azonosította a Windet. Az alábbiakban a bizonyíték a Gizmodóról.

Koncentráció várható a félvezetőgyártók körében

2008. július 1., 14:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A számítástechnikai integrált áramkörök előállításában küszöbön álló technológiaváltás megtizedeli a gyártók számát - állítja Pat Gelsinger az Intel menedzsere. A technológia átállítása olyan magas költségekkel jár, hogy az áramkör gyártással foglalkozó vállalatok száma a jelenlegi néhány százról tíznél kevesebbre zsugorodik. Az Intel, a Samsung Electronics és a Taiwan Semiconductors Manufacturing 2012-től átállnak az áramkörök jelenleginél nagyobb átmérőjű szilícium korongokból való metszésére. "Az átállás a 300 milliméter átmérőjű korongokról (wafer) a 450 milliméteresre óriási pénzügyi próbatétel lesz" - hangsúlyozta ki Gelsinger. A legtöbb gyártó nem lesz képes előteremteni az átállás finanszírozásához szükséges pénzeszközöket. A nagyobb korongok használatától a fajlagos előállítási költség 40 százalékos csökkentését várják a gyártók. A leheletvékony szilícium lapkák rendkívül kényesek a szennyeződésre, ezért pormentesített steril laboratóriumi környezetben állítják őket elő. A technológiai átállás költségei milliárd dolláros nagyságrendben mérhetőek. A 200 milliméter átmérőjű lapkákról a 300 milliméteresre való átállás például több mint hétmilliárd dollárjába került az Intelnek 2001-ben. (MTI)

A Magyar Telekom tavaly 100 milliárdot költött fejlesztésre

2008. július 1., 13:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Magyar Telekom tavaly mintegy 100 milliárd forintot költ fejlesztésre, ezen belül 50-60 milliárd forintot a műszaki hálózatra, s nagyságrendileg az idén is ennyit tervez. Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese kedden háttérbeszélgetésen elmondta: a Magyar Telekom esetében a széttagolt rendszer, a különálló mobil, vezetékes és internetes üzletág integrálódott, s ezzel hatékonyabb lett az ügyfélkapcsolat. Maradi István kifejtette: a mobil elterjedtsége elérheti a 200 százalékot is, ám időpontot nem határozott meg. A fejlődés fő motorja a széles sávú adatátvitel lesz, ezen belül a közösségi oldalak bővülése, s például az ezeken történő videó megosztás. A vezérigazgató-helyettes elmondta: a mobilkommunikációban nemcsak az a fő kérdés, hogy milyen mértékben fejlődik a sávszélesség, hanem az is, miképpen lehet az egy bit átvitelére eső költségeket a minimálisra csökkenteni.

A fix vezetékes technológiáról kifejtette: a sávszélesség növelését most már nem az irodai adatátviteli alkalmazások kényszerítik ki, hanem a multimédiás eszközök, ezen belül alapvetően az interaktív televíziózás (IPTV) fejlődése. Az előrejelzések szerint 15 év múlva már csak ilyen televíziókon nézik a műsort a háztartások. A Magyar Telekomnak napjainkban mintegy 16 ezer IPTV-előfizetője van. A digitális mobiltévével (Digital Video Broadcasting-Handheld - DVB-H) kapcsolatban Maradi István elmondta, még nem tudni mennyibe kerül a technológia, s az sem, hogy az elfőzetőknek mennyit kell fizetniük. Hozzátette: a pályázat még nem zárult le, Úgy vélte, az olimpia nagyon közel van, s a DVB-H addig biztosan nem indul el. (MTI)

Egymillió tiltakozó a "Nagy Testvér törvény" ellen Svédországban

2008. július 1., 11:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Több mint egymillió tiltakozó e-mail érkezett a svéd parlamenti képviselők levelesládájába egy új törvény miatt, amely engedélyezi az elektronikus levelek és a telefonbeszélgetések megfigyelését. A törvényjavaslatot két hete fogadta el a stockholmi parlament heves vita után 142 igen, 138 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett. Már a szavazás napján is voltak tüntetések a parlament épülete körül a bírálói szerint George Orwell 1984 című regényének totális államát idéző megfigyelési törvény ellen.

A 2009 januárjában életbe lépő jogszabály értelmében a nemzetvédelmi hatóság emberei elolvashatják a Svédországból külföldre küldött vagy külföldről Svédországba címzett elektronikus leveleket és faxokat, valamint lehallgathatják a svédországi és határon túli állomások között zajló telefonbeszélgetéseket. Mindez jelenleg csak külön bírósági engedéllyel lehetséges. A csúcstechnológia és a terrorveszély korában a hatóságoknak feltétlenül szükségük van ilyen felhatalmazásra - mondják a támogatók. Egy múlt heti közvélemény-kutatás alapján ők vannak kisebbségben; a teljes lakosságban 36 százalékos a részarányuk, míg 47 százalék ellenzi a törvényt. A tiltakozó mozgalom két hét alatt országossá szélesedett, és a parlament szóvivője szerint a képviselők már összesen 1,1 millió protestáló emailt kaptak.

A törvény ellen forduló közhangulat nehéz helyzetbe hozza a jobbközép kormányt, amelynek az utóbbi hónapokban amúgy is hanyatlott a népszerűsége, és a koalíciós pártok ifjúsági szervezetei is a megfigyelési törvény ellen foglaltak állást. Mona Sahlin, az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetője bejelentette, hogy rögtön megsemmisítik a jogszabályt, amint hatalomra kerülnek 2010-ben, a következő választások után. (MTI)

Jönnek a cirill betűs domének

2008. június 30., 16:54 Módosítva: 2009.05.04 13:30

Vlagyimir Vasziljev orosz kommunikációs miniszter bejelentette, hogy jövőre indul a cirill betűs címek bejegyzése. Az ICANN, az internetcímeket és végződéseket felügyelő nemzetközi szervezet június végén jelentette be, hogy elindítja az internet történetének legnagyobb szabású reformját. A reform lényege az úgynevezett legfelső szintű domain nevek felszabadítása, vagyis az, hogy szinte akármi következhet az internetes címekben az utolsó pont után, ahol jelenleg csupán néhány különböző típusú végződés - például .com, .org vagy egy országdomain, mint a .hu - szerepelhet. Az ICANN azt is közölte, hogy a latin ábécé dominanciáját is megszünteti és jövőre szabadon lehet majd használni a cirill vagy éppen a héber ábécé betűit az internetcímekben. Vlagyimir Vasziljev szerint a változás nyomán ugrásszerűen megnőhet az orosz felhasználók száma, mert eddig sokan a nyelvi korlátok miatt nem használták a webet. Oroszországban tavaly 35 millión interneteztek, ez a lakosság 24 százaléka. Ez a szám a miniszter szerint jövőre 46 millióra nőhet.

Májusban alig nőtt a magyar mobilpiac

2008. június 30., 15:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

2008 májusában a mobil-előfizetések száma csupán 23 ezerrel nőtt, így a hónap végén a három szolgáltató ügyfeleinek száma összesen 11 millió 462 ezer volt és 100 főre 114,1 előfizetés jutott, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az előfizetői szám, azaz a hónap utolsó napján hívás fogadására alkalmas (aktív) SIM-kártyák száma alapján a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,03 százalékról 35,04 százalékra, a T-Mobile részesedése pedig 44,20 százalékról 44,26 százalékra emelkedett, míg a Vodafone részesedése 20,77 százalékról 20,70 százalékra csökkent.

 
Májusban a forgalmazásban részt vevő előfizetések száma 10 millió 262 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest 7 ezres csökkenést jelent. A forgalmazásban részt vevő előfizetések száma alapján a T-Mobile piacrészesedése 45,34 százalékról 45,36 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,52 százalékról 21,53 százalékra nőtt, míg a Pannon részesedése 33,14 százalékról 33,11 százalékra csökkent. A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 májusában 3 261 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a mobilszámok 2004. május elseje óta igénybe vehető hordozhatósága eddig összesen 215 771 számot érintett.

Olcsóbban kelt el az ausztrál férfi élete a neten

2008. június 30., 11:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Ian Usher válása után mindenét pénzzé akarta tenni, így árverésre bocsátotta perth-i házát, állását és még baráti kapcsolatait is. Félmillió ausztrál dollárra (73 millió forint) számított, és a licitálás jól is alakult, 2,2 millió dollár volt a legmagasabb tét. Azonban később kiderült, hogy egy hiba miatt nem regisztrált felhasználók is licitálhattak, és ők állicitekkel hajtották fel az árat. Végül a nyertes 399 ezer dollárt fizet, mintegy 100 ezerrel kevesebbet, mint amit Usher várt.

Hatékonyabb lesz a PS3

2008. június 27., 12:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A PlayStation 3 processzorát egy ideje már 65nm-es technológiával gyártják, a grafikus csipet viszont csak ősszel modernizálják, így a konzol valamivel kevesebbet fogyaszt majd. Igencsak megérett az idő a váltásra, bár ennek semmilyen hatása nem lesz arra, hogy a PS3 készenléti állapotban ötször annyi energiát fogyaszt, mint egy átlagos hűtő.

 

 

Késik az MSI Wind

2008. június 27., 12:21 Módosítva: 2009.03.04 14:50

Az általunk is kipróbált MSI Wind laptopoknak már a boltok polcain kéne lenniük, de az Engadget szerint az akut akkuhiány miatt ismét csúszik a tíz hüvelykes kijelzővel felszerelt gépek megjelenése. Vészjósló, hogy a cég online boltjában semmi sem jelenik meg a Windre kattintva.

 

A Facebook-generáció katonái elővigyázatlanok

2008. június 26., 16:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A brit védelmi minisztérium vizsgálatot indított, hogy kiderítse, fiatal katonai mennyire tartják be az adatbiztonságra vonatkozó szabályokat, miután a haditengerészettől eltűnt egy 600 ezer újonc adatait tartalmazó laptop, közölte a BBC. 2004 óta négy ilyen, fontos adatokat tartalmazó laptop tűnt el. A vizsgálatot vezető Sir Edmund Burton szerint a hidegháború idején még mindenki nagyon komolyan vette ezeket a szabályokat, de ma már jóval lazább a fegyelem. Sir Edmund szerint ilyen állapotok között az ilyen esetek tulajdonképpen elkerülhetetlenek. A Facebook-generációnál a gyors és felelőtlen információcsere teljesen általános, mondta. A minisztériumnak szerinte új szabályokat kell kidolgoznia, mert a hidegháborús előírások már elavultak, tette hozzá.

Már hallgatózhatnak is a biztonsági kamerák

2008. június 26., 13:27 Módosítva: 2009.07.07 17:01

A portsmouth-i egyetem kutatói olyan szoftveren dolgoznak, amellyel az utcákon elhelyezett térfigyelő kamerák már nem csak látnának, de hallanának is, közölte a BBC. Eddig csak a képfelismerő algoritmusokat fejlesztették, hogy azok minél gyorsabban felismerjenek egy erőszakos cselekményt, de most a hangfelismerés felé fordultak. Az új rendszer például felismeri, ha a közelben betörnek egy ablakot, így a kamera automatikusan abba az irányba fordul, hogy képen is rögzítse az eseményeket.

Az Intel nem vált Vistára

2008. június 26., 11:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mindig is voltak cégek, amelyek kihagyták a Windows valamelyik verzióját, akkor viszont egészen más a helyzet, ha az Intel hagy ki egy verziót. A csipgyártó rendszergazdái néhány számítógépen kipróbálták a Vistát, összevetették az előnyöket az átállás költségeivel, és nem találtak okot az operációs rendszerek frissítésére, írta a New York Times. Az Inteltől - egy nevét nem vállaló alkalmazottól - kiszivárgott információ azért kínos, mert a Microsoft és az Intel hírhedt páros (a duó Wintel néven ismert az ipargában), másrészt pedig az Intelnek 80 000 alkalmazottja van, azaz ennyi felhasználót elbukott a Microsoft. Persze előfordulhat, hogy pont a két cég jó kapcsolata miatt mégis lesz Vista az Intel gépein.

40% közelében a Firefox Magyarországon

2008. június 25., 17:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Több mint hárommillió magyar internetező gépére kukkantott rá az AdServer hirdetéskiszolgáló rendszer, és a látottak alapján azt mondja, töretlenül jön fel a Firefox. A böngésző hazai piaci részesedése az áprilisi 35 százalékról 39-re nőtt, a Firefox 2 pedig már a legnépszerűbb böngésző Magyarországon, az Explorer 60 százalékát ugyanis nagyjából fele-fele arányban adja össze a hatos és a hetes verzió. Az IE6 még mindig népszerűbb kicsit, hiába van már a nyolcasból is béta, a felhasználók lassan váltanak. Nem úgy Flash-verziót, abból 93 százalék a legfrissebb, kilences verziót használja.

Operációs rendszereknél nyomasztó a Windows fölénye, a 99,1 százaléka mellé 0,5% Linux és 0,3% Mac OS fért csak el. A leggyakoribb képernyőfelbontás az 1024*768 (53%), ennél kisebb felbontásban alig használják már a magyarok a netet; a különféle szélesvásznú felbontások aránya a 15 százalékot közelíti.

A Microsoft jobban fél a nyílt forráskódról, mint a Google-től

2008. június 25., 14:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Legalábbis Ray Ozzie, a cég egyik vezető szoftverfejlesző mérnöke szerint, aki egy New York-i konferencián tartott előadásában azt mondta, a nyílt forráskódú szoftverek sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek a Microsoft számára, mint a Google valaha is jelenthet. Ezt azzal indokolta, hogy a szabad szoftverek fejlesztőit nem korlátozzák céges érdekek, nem kell a fejlesztés ütemével a részvényesek kívánalmaihoz és a tőzsdei árfolyamokhoz igazodni. Ozzie arra is utalt, hogy a Microsoftnál arra buzdítja a programozókat és vezetőket egyaránt, hogy nyissanak a nyílt forráskódú szoftverek felé.

New York a hitech fővárosa

2008. június 25., 14:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A New York Times büszkén jelentette, hogy már nem egyértelműen Kalifornia és a Szilícium-völgy a hitech Amerika központja. Bár az IT szektoron belül még mindig ott a legmagasabb az átlagfizetés (144 800 dollár évente, Seattle 96 197-jével és New York 91 451-ébel szemben), a legtöbb hitech munkahely már New Yorkban van. Az Aeanet felmérése szerint egyértelműen a keleti parti városok vezetnek ebben: New Yorkban 316 500, Washingtonban 295 800, Bostonban pedig 191 700 hitech állás várja az érdeklődőket. Emellett San Jose Szilícium-völgyestül csak 225 300-at tud felmutatni.



 

Szuperpapírok

2008. június 25., 14:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Beissza a vízbe került olajat és más, vízzel nem keveredő szennyezőanyagokat az a nanotechnológiával készült szivacspapír, amelyet a bostoni Massachusetts Istitute of Technology kutatója, Francesco Stellaci talált fel. Az anyag olcsó nanovezetőkből áll és sokszor reciklálható. "Az anyagot fel lehet használni minden szennyezett víz tisztítására. Gondolhatunk itt a hajók üzemanyagától, vagy tisztítószerektől szennyezett folyókra is. Ezeket az anyagokat nehéz felszedni, mert volumenük a vízéhez viszonyítva kicsi, így minden erre használt anyag megtelik vízzel, mielőtt magába szívná a szennyezőanyagokat. A szivacspapír azonban víztaszító, és száraz marad akkor is, ha hónapokig a vízben áll" - magyarázta a kutató. A stockholmi Royal Institute of Technology eközben acélerősségű papírt állított elő, amelynek a húzással szembeni ellenállása 214 megapascal, vagyis annyi, mint a fémé. Százszázalékosan cellulózból áll, mint a közönséges papír, azzal a különbséggel, hogy a cellulóz rostjait nanotechnológiai módszerrel olyan dimenzióra zsugorítják, hogy a normálisnál ezerszer kisebb részecskék jönnek létre. Az anyag 200-szor erősebb, mint a közönséges papír és biológiailag lebomlik. (MTI)

Közösségi oldalt indított a Hoff

2008. június 25., 14:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Baywatch egykori sztárját a kilencvenes évek óta a közönség jól elfelejtette, aztán az internetes folklór újra felfedezte megának. Hasselhoff, vagy ahogy a rajongói nevezik, a Hoff most rátesz erre még egy lapáttal, és közösségi oldalt indít. A szokásos módon lehet egymást bejelölgetni, fotókat feltölteni, de van hivatalos Hoff-blog, és még online HoffTV is.

Reszkess Facebook!

2014-ig támogatja az XP-t a Microsoft

2008. június 25., 07:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egyre népszerűbb a Windows XP. Ahhoz képes, hogy pár éve még mindenki a Vistát várta, most főleg azoknak a híreknek örül a pc-s világ, amikben kiderül, hogy a Microsoft tovább támogatja a régi operációs rendszert, mint azt korábban ígérte. Most például kiderült, hogy 2014-ig biztosan lesz háttere az akkor már 13 éves rendszernek.

A vállalat egyik vezető szakembere, Bill Veghte beszélt erről, aki szerint a kritikus frissítések és a biztonsági javítások még hat évig elérhetők lesznek az XP-hez, engedve a júzerek igényeinek. Ezek alapján viszont egyértelmű, hogy már a Vista utódja, a 7-es Windows is érett, kiforrott rendszer lesz, mire a Microsoft leveszi a kezét az XP-ről.
 

Nem zárják ki a Microsoftot a közbeszerzésből

2008. június 24., 12:31 Módosítva: 2009.03.05 09:20

Áprilisban az Európai Parlament két képviselője állásfoglalást kért azzal kapcsolatban, hogy a Microsoftot nem kellene-e kizárni az uniós közbeszerzésekből. Amint a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakciójában ülő Heide Rühle és a francia Alain Lipietz felvetette: az amerikai szoftvervállalat ellen lefolytatott európai vizsgálat, illetve az azt lezáró elmarasztaló határozat és rekordösszegű bírság a hatályos szabályozás szerint ezt is maga után kellene, hogy vonja.

Tovább

Itt az asztali Eee

2008. június 24., 12:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Európa egyes országaiban már augusztusban megkezdődik az Asus kisméretű, szerény fogyasztású számítógépének, az Eee Boxnak az értékesítése. A pc az Intel 1,6 gigahertzes Atom N270 processzora köré épül, 1 gigabájt DDR2 memóriával, csipszetbe integrált grafikus vezérlővel és 80 gigabájtos merevlemezzel árulják. Kártyaolvasója az SD, SDHC, MMC, MS és MS Pro formátumokkal boldogul, a kommunikációt pedig Gigabit Ethernet porton kívül 802.11n-kompatibilis Wi-Fi hálózati interfész is segíti.

Az Eee Box kezdetben Windows XP operációs rendszerrel lesz elérhető, csak később érkezik belőle linuxos változat. A kis gépet is ellátják az Asus által Express Gate-nek nevezett technológiával, mely a fő operációs rendszer betöltése nélkül használható, másodperceken belül elérhető szoftverkörnyezetet bocsát rendelkezésre webböngészővel, Skype klienssel és képek rendezgetését segítő programmal. A gépből gyártanak D-Sub és DVI monitorcsatlakozós változatot egyaránt, kérdés egyelőre, melyik lesz kapható. Az Asus tervezi a magyarországi forgalmazást is, de a cég hazai képviselete még nem tudott pontosabb információkkal szolgálni a hazai bevezetés időpontját és a várható árat illetően. (Prohardver)

Ma van a spamellenes világnap

2008. június 23., 14:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Június 23-a állítólag a spamellenes világnap. Hogy szorítunk ennek egy postot, annak az az oka, hogy a hírt közlő sajtóközleményben volt néhány alapvetően szimpatikus wikikezdeményezés. Ilyen a magyar nyelvű Spamwiki, egy mindenki számára szabadon szerkeszthető enciklopédia a spamekről, de ennél is jobb a spamek szégyenfala, a Spamwiki Pellengér. Ebben a hónapban indult a Spamwiki Hírek szekciója is, ami a spamekkel kapcsolatos aktuális hírek gyűjtőhelye lesz.

Idén is lesz magyar selejtező a World Cyber Gamesre

2008. június 23., 12:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Idén is megrendezik a legrangosabb videojáték-verseny, a World Cyber Games magyarországi selejtezőjét és hozzá kapcsolódóan a World Cyber Girls szépségversenyt (a tavalyi versenyről itt olvasható riport). A nevezés június 18-án már megkezdődött a selejtezőre, a nyertesek díja kijutás a világbajnokságra. Magyarország idén öt kategóriából indít versenyzőket, ebből négynek internetes előselejtezője is lesz a rendezvény oldalán. Ezek a következők: Command & Conquer 3: Kane’s Wrath, FIFA 08, StarCraft: Brood War és WarCraft III: The Frozen Throne. Ezen kívül a Guitar Hero III: Legends of Rock játékban bárki ingyenesen nevezhet a magyarországi döntőn, amire augusztus 31-én a Jövő Házában kerül sor. Szintén lehet nevezni a World Cyber Girls szépségversenyre is, ahol a legszebb magyar női játékost keresik, aki nem csupán a külsejével hódít, de a pc- és videojátékok terén is megállja a helyét.

Szerelmesek leszünk a robotokba

2008. június 23., 07:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01

 

David Levy, a híres skót sakkjátékos, üzletember, író legalábbis azt állítja, hogy pár évtizeden belül szoros érzelmi szálak alakulnak ki az emberek és gépeik között. És a szerző most nem arra a ragaszkodásra gondol, ami az első C64-ünkről eszünkbe jut, hanem igazi, mindent elsöprő érzelmekre. Szerinte a robotok öt éven belül csodálatos szexpajtások lesznek, ennek lehet előfutára a csókolózó meg az utálkozó robot. Később aztán kialakulnak, majd elmélyülnek az érzelmek, így aztán az évszázad közepére, 2050-re szerelmesek leszünk a gépszolgákba. Persze a robotos jóslatokkal érdemes óvatosan bánni, mert egyelőre úgy tűnik, még Asimov is tévedett a gépek fejlődésének tempóját illetően. 

 

Neten árverezi el életét egy ausztrál férfi

2008. június 22., 18:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mindenét - ingatlanát, munkáját és kapcsolatait - árverésre bocsátotta vasárnap egy ausztrál férfi, aki így próbál új egzisztenciát teremteni magának. Az Ausztráliába bevándorolt 44 éves brit, Ian Usher, aki válása után jutott erre az elhatározásra, közel 500 ezer ausztrál dollárra (több mint 73 millió forint) remél így szert tenni. A vasárnap megnyitott és hét napon át tartó árverésre máris megérkezett az eBayen az első 300 ezer ausztrál dolláros ajánlat. Kora délutánig több mint negyven ajánlat érkezett, a licit e sorok írásakor éppen 731 ezer dollárnál tart.

Usher, aki Perthben lakik, megígérte, hogy a legtöbbet ígérőt bemutatja a barátainak, átadja neki 420 ezer ausztrál dollár értékű házát és átveheti a helyét a szőnyegboltban, ahol dolgozik, egyelőre két hétre, majd hosszabb időre is, ha a főnök beleegyezik. A múltjából mindössze az útlevelét, az irattárcáját és a rajta lévő ruhát akarja megtartani. Azt még nem tudta megmondani, mihez kezd, ha vége lesz az árverésnek.

(MTI)

Huszonhat százalékkal alacsonyabb távközlési összekapcsolási díjak

2008. június 20., 18:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nyilvánosságra hozta a Magyar Telekom referencia ajánlataira vonatkozó határozat tervezetét, amelyben a távközlési cég becslése szerint 26 százalékkal csökkentek a díjak. A Magyar Telekom által a BÉT honlapján pénteken közöltek szerint az összekapcsolási, valamint a helyi hurok és helyi bitfolyam átengedés referencia díjait visszamenőlegesen 2008. május 1-től kell alkalmazni, ahogyan az majd a végleges határozatokban lesz. A végleges határozatok várható megjelenési időpontja 2008. augusztus vége - áll a közleményben.

A helyhez kötött telefonhálózathoz kapcsolódó piacokon a tanács mind az öt egykori koncessziós szolgáltatót - Magyar Telekom, Invitel, Hungarotel, Emitel, Monor Telefon - jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóként azonosította. Ennek megfelelően e cégeknek közzé kell tenniük nagykereskedelmi díjaikat, amelyeket az NHH határozatban állapít meg a cégek által benyújtott tervezetek és kimutatások alapján, illetve meghallgatva erről a kötelezett és a jogosult szolgáltatók véleményét. Ennek az egyeztetési folyamatnak egyik fontos állomása, amikor az NHH közli határozattervezetét, ez történt meg a napokban. (mti)

Elkészült a nyílt forráskódú Java

2008. június 20., 17:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Két éven át dolgozott a Sun Microsystems és a nyílt forráskódú közösség, hogy eltávolítsák a zárt forráskódot a Javából, és elérték a céljukat, írja az Inquirer. A nyílt, GPL-licences Java Development Kit (OpenJDK) egymillió sornyi kódja átment a teszteken.  Ez annyit jelent, hogy az OpenJDK-val az összes Java API elérhető, a nyílt változat kompatibilis az eddigi verziókkal. Így a Java korlátozások nélkül bekerülhet a Linux-disztribúciókba.


Online könyvjelzők az Internet Explorerhez

2008. június 20., 11:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Néhány ember biztosan nagyon izgalmasnak találta, hogy a Yahoo majdnem a Microsofté lett, de minket, egyszerű felhasználókat valószínűleg jobban érint, hogy a két cég milyen új technológiákkal teszi könnyebbé az internetezést. A Yahoo most elkészítette a delicious elnevezésű könyjelzőmegosztó plugin Internet Exploreres változatát - innen letölthető. Aki nem tudná, a delicious segítségével minden könyvjelzőt egy online tárhelyre lehet elmenteni, így a fontos url-ek mindig kéznél vannak, bármilyen számítógépen vagy mobiltelefonon internetezünk. Az url-ek elérhetők a weben, de a Firefoxhoz van olyan modul, amely teljesen átveszi a könyvjelzők kezelését.