Tech blog

Öreg antibiotikummal a tbc ellen

2007. december 18., 18:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Érdemes visszatérni a korábban használt, majd elhagyott antibiotikumok egyikéhez, mert gyorsabban küzdi le a betegség egyik legaktívabb formáját - jelentették be amerikai kutatók hétfőn. A John Hopkins Egyetem kutatói a tuberkulózis ellenes gyógyszerkoktél egyik összetevőjét rifapentine-re, egy régebben használt antibiotikumra cserélték le. Ezáltal két-háromszor gyorsabban gyógyultak meg a beteg kísérleti egerek. A szakemberek azt is megfigyelték, hogy a szer háromszor nagyobb koncentrációban volt jelen a kezelés alatt a vérben, mint a helyettesített rifampin. Amennyiben embereknél is igazolódik az eredmény, a mostani átlagosan hathónapos kezelési idő három hónap, vagy még kevesebb lehet. Remélhetően tolerálják a páciensek a nagyobb gyógyszerkoncentrációt - magyarázta Eric Nuermberger, az állatkísérletek vezetője. Az állatkísérletek sikerét követően jövőre nyolc országban kezdődnek meg a humán klinikai próbák.

Tovább

Űrsétán javították az űrállomás külsejét

2007. december 18., 15:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Peggy Whitson, a Nemzetközi Űrállomásra küldött 16. amerikai űrexpedíció parancsnoka (fejjel lefelé) és Dan Tani fedélzeti mérnök (háttal) űrsétájuk során, december 18-án, tüzetes vizsgálatnak vetették alá azt az óriás forgatókart, amely az űrállomás jobb oldali napelemeit forgatja a Nap irányába, mivel a forgatókaron az előző hónapban szennyeződést észleltek. Az űrhajósok nem csak a forgatókart, hanem a napelemek állásszögét szabályozó kart is átvizsgálták, mert ezen elektromos problémákat fedeztek fel az előző héten. (forrás: MTI)

Magyar papírbilit forgalmaznak Amerikában

2007. december 18., 14:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Rövidesen egy magyar találmány, az eldobható papírbili forgalmazását kezdik meg Amerikában. Egy cég, az American Hygienic Products ugyanis megvásárolta a Magyarországon már kapható termék gyártási és forgalmazási jogát. A legnagyobb kereskedelmi láncokkal kapcsolatban álló amerikai befektető már több magyar cég találmányát segítette sikerre tengerentúlon, például a levegő nélküli gumiabroncsot. A találmányok, szabadalmak piaci hasznosításával, menedzselésével foglalkozó budaörsi cég, a ValDeal Innovációs Zrt. több projektet mutatott az amerikai üzletembernek, aki a papírbilit több magyar találmány közül választotta ki, mert úgy érezte, lenne rá kereslet. Kért is ezer mintadarabot, amelyet a feltaláló, Gara Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos munkatársa gyárt le saját kisvállalkozásában - mondta Olti Zoltán, a ValDeal üzletfejlesztési igazgatója.

Tovább

Jelentkezzen az alternatív hajtású járművek versenyére!

2007. december 18., 10:56 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottsága 2008 áprilisában, az egyetem parkolójában rendezi a III. Széchenyi Futamot, az Alternatív hajtású járművek harmadik, immár határainkon túl is meghirdetett versenyét. A „Hobbi" kategóriában olyan csapatok jelentkezését várják, amelyek fő célja egy minimális költségekkel, túlnyomórészt újrahasznosított alkatrészekből épülő jármű építése, amely ötletes megoldásaival próbál hozzájárulni a jövő járművének körvonalazásához. "Nagyjából ezt tekinthetjük a tavalyi „Amatőr" kategória továbbélésének, míg a „Profi"-t két részre osztva kialakítottuk a „Prototípus" és a „Szériaautó-átalakítás"csoportokat. Előbbiben olyan csapatok állhatnak rajthoz, amelyek teljesen egyénileg fejlesztett szerkezetű járművet terveznek és gyártanak a futamra, utóbbiban pedig azok, amelyek közúti forgalomban részt vevő gépkocsikat alakítanak át alternatív módon üzemeltethetővé" - fogalmaz a verseny szervezőinek sajtóközleménye.

Tovább

Jön a hddvd-t újraíró laptop

2007. december 18., 07:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Toshiba bejelentette, hogy a héten piacra dobja Japánban a világ első hddvd-t újraíró laptopját, innentől tehát bárki kiírhatja lemezre a felvett tévéadásokat, meg a hd-kamerákról átmásolt videókat. A Qosmio Series 2 nevű gép 17 és 15,4 colos monitorokkal lesz megvásárolható, a maximális felbontás 1920x1200 pixel lesz, mindegyikhez lehet 400 gigabájtos merevlemezt, 2 gigabájt memóriát és tv-tunert  rendelni. A laptopok nem lesznek túl könnyűek, a 17 colos modell például közel öt kilós lesz, így elsősorban a kis japán otthonok multimédia-központjának, és nem valódi hordozható gépnek szánja a Toshiba a modellt.  A nagyobbik gép ára 3500 dollár (620 ezer forint) lesz.

Több mint másfél métert emelkedhet a tengerszint

2007. december 17., 17:04 Módosítva: 2010.03.10 15:40

163 centimétert is emelkedhet a tengerek vízszintje az évszázad végére - állítja egy a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmány. Az előrejelzést készítő tudósok számításaikat azokra az adatokra alapozzák, amelyek a Föld több mint 119 ezer évvel ezelőtti állapotáról adnak információt. Utoljára akkor volt olyan meleg a bolygónkon, mint most, és néhány évezred alatt 6 métert nőtt a vízszint. A kutatók szerint a sarki jégsapkák olvadásával hasonlóan jelentős, hirtelen vízszintemelkedésre számíthatunk. Az általuk jósolt 163 centi kétszer annyi, mint az ENSZ klímabizottságának, az IPCC-nek hasonló jelentésében szereplő 88 centiméter.

Papírszörny Rt.

2007. december 17., 14:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nem mai, de ma találtuk ezt a linket, ami a papírhajtogatás japán művészete, az origami és a videojátékipar szerencsés találkozását örökíti meg. A képeken minden idők egyik legszórakoztatóbb stratégiai játéka, a Starcraft egységei láthatók papírból kihajtogatva. Jól felismerhetők a terran Battlecruiserek és tankok, a zerg Hydraliskek, Ultraliskek és Gurdianok, nem is beszélve a protossok Dragoonjairól és Carrierjeiről. Akinek ezek a nevek nem mondanak semmit, valószínűleg nem értékeli annyira a papírmásukat, a többiek viszont annál inkább. Egyébként a Starcraftnek ma is hatalmas rajongótábora van Ázsiában, főleg Koreában, ahol stacraftes chips is megjelent.

Római kori trón maradványait találták meg Herculaneumban

2007. december 17., 10:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A római korból származó, fából és elefántcsontból készült trón maradványait találták meg a Nápoly melletti Ercolanóban, az egykor a Vezúv kitörése által elpusztított város, Herculaneum helyén. A ritka leletekre még november végén bukkantak rá a régészek a híres papiruszok villája környékén. Ez a fényűző épület (Villa dei Papiri) a legnevezetesebb a Pompei közelében fekvő egykori városból, és bár már 1750-ben, miután egy kútásás közben beleütköztek falaiba, elkezdték feltárását a több mint 20 méter vastagságú vulkanikus réteg alól, még napjainkban is képes meglepetést okozni az archeológusoknak.

A régészek egy faragott sötét fából és elefántcsontból készített trón több darabját is megtalálták, köztük a királyi szék 45 centiméter magas lábait. A díszítések között erotikus rajzokat, valamint olyan görög mitológiai figurákat találtak, mint Attisz, a halál és az újjászületés, valamint Dinonüszosz, a bor, a tánc, a színház istene. Mint a Vezúv-környéki lelőhelyek vezetője, Pietro Giovanni Guzzo megállapította, ez az első eset, hogy egy római kori trón maradványai a felszínre kerülnek. Korábban a kutatók csak festményeken láthattak római trónokat, mint például a Farnesina-villában kiállított híres képen ábrázolt Aphrodité trónját. A Papiruszok villájában, amely a hagyományok szerint Julius Caesar apósáé volt, több mint 1800, csodálatos épségben maradt írott tekercset találtak, amelyeken többek között a görög filozófia klasszikusai voltak olvashatók. A 79-ben elpusztult Herculaneumot az UNESCO 1997-ben felvette a világörökség listájára.

[via MTI]

Dél-Amerika is az űrbe megy

2007. december 17., 07:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Megszületett az első sikere Argentína és Brazília közös űrprogramjának: vasárnap egy brazíliai űrközpontból sikeresen fellőttek egy rakétát az űrbe. A VS30-as típusú, folyékonyüzemanyag-meghajtású rakéta 121 kilométeres magasságot ért el a brazil űrügynökség tájékoztatása szerint. Az egymással szomszédos két latin-amerikai ország 1998-ban állapodott meg egy közös űrkutatási program beindításáról. Brazília 2010-ig szeretne kifejleszteni műholdak Föld körüli pályára állítására alkalmas szilárd hajtóanyagú rakétát. (MTI)

Frissítési hiba a Kaspersky-nél

2007. december 14., 16:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Problémák merültek fel a Kaspersky vírusirtó szoftver frissítésével, a felhasználókat hibaüzenettel bombázza a program. A legfrissebb vírusadatbázist letöltésével próbálkozó pécék azt írták ki a felhasználóknak, hogy a program korábbi futtatása nem volt sikeres, és végtelen ciklusba került a gép. A Register brit informatikai lap szerint a telepítés folyamata 26 százaléknál akad meg. A probléma olyan súlyos, hogy a felhasználóknak újra kell indítaniuk a gépüket. A frissítés leállításával ideiglenesen megoldható a probléma, a Kaspersky már dolgozik a javításon.

Az Inforádió az év honlapjai közt

2007. december 14., 15:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Média kategóriában az Inforádió.hu hírportálját díjazta az Internet Marketing Klub és a Magyar Marketing Szövetség az idén immár hatodik alkalommal közösen meghirdetett "Év Honlapja 2007" versenyen. Az elbírálásban döntő szempont volt a honlap felépítettsége, az információ minősége és frissessége, a tartalom aktualitása, az interaktivitás mértéke, a szolgáltatások fejlettsége valamint a kitűzött vállalati cél tartalmi és képi megvalósulása. Minden honlapot három zsűritag értékelt. A honlapokat egy véletlengenerátor osztotta szét. A kiértékelt pályázatok eredményének átlagolása után a zsűri minden kategóriában az első hármat még egyszer közösen értékelte. Így alakult ki a végleges sorrend.


 


Jön a Windows XP harmadik javítócsomagja

2007. december 14., 13:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Néhányan már hozzáféretnek a Windows XP Service Pack 3 javítócsomag megjelenésre kijelölt változatához (RC1), és a Yahoo News szerint nincs benne semmi különös, ami miatt érdemes lenne már most a telepítésével bíbelődni. Persze fontos javítócsomag, mert az eddig kiadott összes javítás benne van, plusz néhány újítás is; néhány alapfunkciót továbbfejlesztettek, például a wifi már WPA2-t is támogat, ugyanakkor az SP3 nem telepít kötelezően Internet Explorer 7 böngészőt. Újdonság, hogy a hálózatot kezelő rendszer megpróbálja leleplezni az adatcsomagokat eldobáló routereket, és hogy a rendszergazdák szigorúbb szoftverfrissítási szabályokat vezethetnek be, például csak azután engedik fel a hálózatra a klienseket, ha már feltelepítettek bizonyos frissítéseket.

Hollandia átáll nyílt forráskódra

2007. december 14., 12:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A holland kormány nyílt forráskódú szoftverek használatára kötelezi a hivatalokat, és az átállás határidejét 2008 áprilisában szabta meg. Hollandiában persze ezentúl is használhatnak majd zárt forráskódú szoftvereket a hivatalok, de az új rendelet miatt ezt meg is kell majd indokolniuk. Világszerte sok kormány tér át a bárki által szabadon módosítható szoftverekre, mert így nemcsak költségeiket csökkenthetik, de emellett még kevésbé is függnek az olyan óriáscégektől, mint amilyen a Microsoft.

Bambuszborítás az Asus laptopján

2007. december 14., 12:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A tajvani Asus a bőrborítású laptop után újabb szokatlan anyaggal próbálja feldobni a számítógépek kínézetét. Az Asus Eco Book névre kereszelt prototípus borítása különböző árnyalatú bambuszcsíkokból van összerakva, és bár az alapanyag roppant környezetbarát, még vannak problémák, mivel a ragasztók mérgező anyagokat is tartalmazhatnak. A mérnököknek tehát jobb ragasztókat kell találniuk, amelyek szélsőséges körülmények közt is összetartják a facsíkokat.

A Toshiba szerint még nincs itt az OLED ideje

2007. december 13., 13:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egyelőre túl sokba kerül a nagyobb méretű, szerves fénykibocsátó diódákkal működő kijelzőpanelek sorozatgyártása, a Toshiba ezért csak akkor tervezi az első OLED-alapú televíziók piacra dobását, ha azok előállítása gazdaságilag megalapozottá válik. A japán vállalat hírügynökségi jelentések szerint eredetileg két-három éven belül kezdte volna meg a nagyobb, televíziókészülékekben vagy monitorokban is alkalmazható OLED panelek tömeges gyártását, az új technológia első példányai azonban minden bizonnyal már csak a következő évtizedben jelennek meg a Toshiba választékában.
Tovább

Tapogatható lesz a Windows 7

2007. december 13., 13:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Függetlenül a Tablet pc-k szerény sikerétől, a Microsoft elkötelezetten hisz a tapogatható kijelzőkben. Erről nemcsak az asztalba épített nyomogatható számítógép, a Surface árulkodik, hanem Hilton Locke is. A társaság egyik alkalmazottja arról számolt be, hogy a Vista utódja, a Windows 7 képes lesz lekövetni egyszerre több ujj érintését is, akárcsak a Microsoft Surface, az iPhone, vagy a Dell újdonsága, a Latitude XT (igaz, utóbbiban még nincs engedélyezve ez a funkció). A blogger úgy fogalmazott, hogy ha az iPhone érintésérzékeny képességeit kedveltük, akkor az új Windowstól eldobjuk majd az agyunkat. Az operációs rendszer várhatóan 2009-ben kerül a boltokba.


A PS3 lenyomja a Wii-t

2007. december 13., 07:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Hát, úgyis unalmas volt már, hogy minden hónapban a Wii a legkeresettebb konzol, ehhez képest némi változatosságot jelentett az X360 felfutása a Halo3 után, aztán a PS3 mostanában tapasztalt diadalmenete. Valakinek viszont ez sem elég, egy-egy megnyert hétnél több kell. Egy, az Economistnak nyilatkozó elemző például egészen 2011-ig menekült, akkora szerinte már ugyanis a PS3 lesz a nyerő. A szakértők szerint a Sony konzolja egyre sikeresebb lesz a játékok megjelenésével, így utolérheti a Nintendo játékgépét, ugyanakkor az Xbox 360 eredményei romolhatnak. Alig négy év, és kiderült, igaza volt-e.

A világ legkisebb adventi kalendáriuma

2007. december 12., 11:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Regensburgi Egyetem kísérleti és alkalmazott fizikai kutatóintézetében készítették el a hagyományos adventi naptáraknál egymilliárdszor kisebb nanokalendáriumot, amit csak nagyfelbontású raszter-elektronmikroszkóppal lehet látni.

A tizenkétszer nyolc ezredmilliméteres darabot a félvezető galliumarzenidbe gravíroztak. Néhány ajtaja nyitva áll, mögötte különféle karácsonyi motívumok - csillag, harang, templom vagy hóember látható. 

A gravírozási technikát a német tudósok a fizika viszonylag új, spintronika elnevezésű területén végzett kísérletekhez használják, ami az elektronok sajátos mágneses jellemzőjét a spint, vagyis a saját tengely körüli forgását tanulmányozza. A tudományterület egyik első jelentős eredménye az újgenerációs merevlemezek fejlesztésében kulcsfontosságú, óriás mágneses ellenállás nevű jelenség felfedezése, amiért idén fizikai Nobel-díjat kapott Albert Fert francia és Peter Grünberg német fizikus.

(MTI)

Elkészült az iráni szuperszámítógép

2007. december 12., 10:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az iráni Amirkabir műszaki egyetem kutatói büszkén jelentették be, hogy elkészült az ország legújabb szuperszámítógépe, ami 216 AMD Opteron mikroprocesszort használ, Linux fut rajta, és elméleti csúcssebessége 860 gigaflops (milliárd művelet másodpercenként). Ez a teljesítmény a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépének az IBM Blue Gene/L-nek nagyjából két százaléka.

A gépet a hivatalos közlemények szerint meteorológiai kutatásokra és atmoszféra-szimulációk futtatására fogják használni időjárás-előrejelzésekhez. Az AMD sietett leszögezni, hogy semmi közük a géphez, és a processzoraikat valószínűleg úgy csempészték be Iránba - az USA ugyanis tiltja a számítástechnikai alkatrészek exportját az országba.

Nem igaz a Tajgetosz legendája

2007. december 12., 10:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01
7
Ötéves kutatás után sem találtak semmilyen bizonyítékot az ókori Spártát kutató régészek a régi görög mítoszra, miszerint a katonai szigoráról híres városállamban a gyengének tűnő újszülötteket ledobálták a Tejgetosz hegyéről. Az athéni egyetem kutatói az adott időszakból származó emberi csontok analizálása során arra jutottak, hogy a Tajgetosz környékén kizárólag 18 és 35 év közötti felnőttek maradványait találták. Ez egybevág a történészek elméletével arról, hogy az egész legendát maguk a spártaiak terjesztették el, egy ókori PR-akció keretében, hogy még félelmetesebbnek tűnjenek az ellenségeik számára.

Mire jó a Wii?

2007. december 12., 10:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Carnagie Mellon egyetem oktatója, John Chung Lee szerint pédául arra, hogy egy kis barkácsolással több ezer dolláros interaktív táblát faragjunk belőle, vagy érintőképernyővé változtassuk az asztal lapját, esetleg a falat. A további magyarázkodás helyett beszéljen inkább a videó (másfél perc körül kezdi mutatni, mit is tud a gyakorlatban a cucc, ha valakit untatna a sok beszéd):

 

(Az átalakításhoz szükséges szoftverek és leírások innen tölthetők le. Ha valaki megcsinálja, feltétlenül értesítsen minket, kíváncsiak lennénk rá élőben is!)

Dehogy jobb az Explorer, mint a Firefox!

2007. december 12., 06:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nemrégiben a Firefox újabb hibajavításokat adott ki. Ebben nem lenne semmi különös, ám az már különlegesnek számított, hogy szinte azonnal újabb javítást kellett letölthetővé tenniük. Az egyik nagy konkurens, a Microsoft természetesen le is ütötte a magas labdát, s Jeff Jones, a vállalat biztonsági stratégiáért felelős igazgatója közölt is egy tanulmányt, melyben azt kívánja bizonyítani, hogy az ő termékük, az Internet Explorer a leginkább megbízható böngésző. E hír természetesen végigfutott a szaksajtón is, s némi vitát gerjesztett. Nem kellett sokat várni a válaszra sem, a ZDNet angol munkatársai például Londonban interjút készítettek Tristan Nitot-val, a Mozilla Europe elnökével.
Tovább

Visszavarázsolták az iPhone-t az iPod Touch-ba

2007. december 11., 15:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy francia hackernek sikerült némi mikrofonbarkácsolás és házilagos hekkelés árán wifin keresztül telefonként használnia az iPod Touch-t - így tulajdonképpen átváltoztatva azt iPhone-ná (oké, kamera még nincs benne). Részletek és képek az iPod Touch Mods blogon.

A büszke hacker szerint ez ugyan még erősen házibarkács megoldás, de az elméleti lehetőség mindenesetre megnyílt arra, hogy a későbbiekben kényelmesen VoIP-telefonná változtathassuk az érintőképernyős médialejátszót.

Készül a hülyeszűrő

2007. december 11., 15:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Amerikai programozók vezetésével zajlik a nyílt forráskódú StupidFilter projekt, ami arra hivatott, hogy fórumokról és blogkommentek közül centúrázza ki automatikusan a hülyéket. Hülyének minősíti az egyszeri netezőt a mondatvégi írásjelek értelmetlenül eltúlzott használata, a csupa nagybetűvel írás, az írásjelek nélküli írás, a LOL-ok és smiley-k burjánzása, az "elsőzés", és hasonló szörnyű nyelvi-stilisztikai igénytelenségek.

A programot egy 250 ezer YouTube-kommentből álló adatbázis alapján tanítják meg felismerni a hülyéket, és 2008 decemberére tervezik az elkészülését.

Eldőlhet a formátumháború

2007. december 11., 14:56 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nem kizárt, hogy záros határidőn belül vége lehet a két újgenerációs optikai adattároló szabvány közt dúló formátumháborúnak. A Sony bluray-lemeze és a Toshiba hddvd-je eddig nem tudta győzelemre vinni a harcot, de a hollywoodi stúdiók eldönthetik a küzdelmet. Ezen a térfen egyelőre nagyjából döntetlenre áll a meccs, miután a nyáron határozott ideig a hddvd-hez pártolt az addig független Paramount és a DreamWorks. Így mostanra már csak egyetlen nagyobb semleges kiadó maradt; a számtalan népszerű mozifilm (többek közt a Harry Potter széria vagy a Gyűrűk Ura és Mátrix trilógia) és tévésorozat (egyebek mellett a Vészhelyzet és az itthon Odaát néven sugárzott Supernatural) jogait birtokló Warner Home Video.


Tovább

Óriáspók támadta meg az Atlantis űrsiklót

2007. december 11., 09:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

Persze az is lehet, hogy csak a NASA TV kameráján mászott át az ízeltlábú. Mi mindenesetre megmutatjuk a sokkoló eseményt:

 

Itt a Dell tabletje

2007. december 11., 07:32 Módosítva: 2009.07.06 10:43
Nem okozott nagy meglepetést a Dell tablet pc-jének a megjelenése. A pletykák már 2004 óta ígérik a modellt, nekünk meg maga a gyártó európai vezetősége ígérte meg Párizsban, hogy rövidesen piacra kerül az új laptop (a Chip magazin egyik munkatársa nagy örömmel mutogatta a Dell pr-csapatának a Toshiba épp tesztelt tabletjét, megkérdőjelezve, hogy az új gép áttörés lesz a számítástechnikában).



Na, most végre bemutatták a Thinpadekre emlékeztető laptopot, itt a specifikáció: 12,1 colos érintésérzékeny kijelző van rajta, egy vagy kétmagos, alacsony órajelű (1,06-1,2 gigahertz) processzor került bele meg Radeon X1250-es grafikus mag, akár 3 gigabájt memóriát lehet a laptopba gyömöszölni,  és a merevlemez mellett ssd-vel is rendelhető. A cucc legalább 2500 dollárba kerül, ami magyarra lefordítva sajnos már vagy 600 ezer forintot jelent, függetlenül az árfolyamoktól.

Idén huszonöt éves a Commodore 64

2007. december 10., 17:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

A CNN techrovatában ma a C64 volt a vezető hír annak apropóján, hogy a kaliforniai Computer History Museumban ma kezdték el ünnepelni azt, hogy a jó öreg játékplatform éppen negyed évszázados lett. Az évforduló valójában augusztusban volt esedékes, de egy kis múltidézésre mi is bármikor hajlandóak vagyunk. A C64-et a Guinness Rekordok Könyvében a legjobban fogyó számítógépmodellként tartják számon, 1982 és 1993 között 17 millió példányt vettek belőle világszerte (utána már nem gyártottak belőle). Játékgépnek és hobbiprogramozók számára ideális volt, könnyű kezelése és házi számítógéphez képest viszonylag nagy technikai tudása (16 szín, akár 320*200-as felbontás, 64 kilobájt RAM, három hangcsatorna) évekre meghatározta a világ játékiparát.



Rövid ideig üzleti alkalmazásokra is sokat használták, aztán az újabb platformok kiszorították először a hivatalokból, majd az otthonokból is. Illetve, a játékőrültek egy fanatikus csoportja a mai napig őrzi az emlékét: netet lehet rekeszteni C64-emulátorokkal, játékremake-ekkel és klasszikus játékok zenéinek remixeivel. Magyar rajongói oldal is létezik, és ki tagadás, kicsiny techrovatunkban is többen akadnak, akiknek megdobban a szíve az olyan hívószavakra, mint a Last Ninja, a Zak McKracken vagy az Elite. Háromra, kórusban: Boldog születésnapot, C64!

Nem a kóla miatt hízik a gyerek

2007. december 10., 14:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A gyerekek elhízása és az általuk fogyasztott cukrozott üdítőital mennyisége között nem mutatható ki egyértelmű összefüggés - közölte az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) a Nutrition szaklapban megjelent vizsgálatra hivatkozva. Cambridge-i kutatók vizsgálták 521 ötéves és 682 hétéves gyerek étrendjét három napon át. A testzsír értéket mérték az úgynevezett DEXA (kettős-energia röntgen abszorpciós) módszerrel. A gyerekek étrendjében mennyiségét tekintve átlagosan 15 százalékot tettek ki a cukrozott üdítők, amely a teljes napi energiabevitel 3 százalékát jelentette. A statisztikai módszerrel történt vizsgálat nem talált egyértelmű összefüggést a cukrozott üdítők bevitele és az elhízás között. A kutatási eredményt közli az EUFIC is, amely civil szervezetként az Európai Bizottság és az európai élelmiszergyártó cégek támogatásával az egészséges táplálkozás elterjedését kívánja munkájával segíteni.


[via MTI]

Római hajóroncsra akadtak Kölnben

2007. december 10., 14:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az első évszázadban közlekedett római teherhajó roncsaira találtak rá Kölnben. A lelet új információkkal szolgálhat a kétezer évvel ezelőtti technikákról és szállítási szokásokról. A kölni belvárosában folyó metróépítkezés helyszínén, csaknem 12 méter mélységben feltárt kétméteres tölgyfa deszka az első vizsgálatok szerint egy 22 méter hosszú és három és fél méter széles teherhajó darabja lehetett. A deszka elkészítéséhez használt tölgyfa számítások szerint i.e. 142-ből való. A hajót feltehetően Kölnben építették, mivel a felhasznált faanyag a városhoz közeli hegyvidékről származott. A lapos fenekű teherhajó a római uralom alatt álló Köln kikötőjében süllyedt el és megfeneklett a hajdani medervonalban. A hozzá hasonló felépítésű hajók a római kori Európában az első évszázadban terjedtek el széles körben, és köveket, faanyagot vagy háziállatokat szállítottak. A feltárt roncsdarabot négy részre vágva felszínre hozzák és a restaurálás után feltehetően 2011-ben múzeumban kiállítják. A hajóroncs egy másik, ennél jóval nagyobb darabja még mindig egy betonfal mögött fekszik, amely átfúrta a hajó fenekét. Egyelőre még nem tudni, egyáltalán kiszabadítható-e ez a roncsdarab és ha igen, mikor.


[via MTI]