Izsó
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Emberklónozás, szintetikus kromoszómák

2002.12.06. 16:23
Kaliforniában első és második generációs mesterséges retinákat, a Harvardon nanohuzalokat, az IBEA-nél szintetikus kromoszómát fejlesztenek. Ian Wilmut embert klónozna, Michael Crichton pusztító nanorajokkal riogat, miközben Eric Drexler, Ray Kurzweil és Max More a halhatatlanságról elmélkednek az Alcor-konferencián.
Az Egyesült Államok Energiaügyi minisztériuma kilencmillió dollárral támogatja a Dél-Kalifornia Egyetemhez tartozó Doheny Szemintézet (Los Angeles) mesterségesretina-fejlesztéseit. A szem hátsó részébe ültethető, a sérült retinát pótló szerkezet prototípusa tizenhat, sorban elrendezett elektródát tartalmazó mini-lemez lehetővé teszi, hogy a vakok érzékeljék a fény jelenlétét, illetve hiányát. A "következő generációs" projektben mintegy ezer elektródából álló implantátumot hoznak létre. A szerkezet (és egy szemüvegszerű, a vizuális jeleket érzékelő, feldolgozó, valamint egy mikroszámítógép által az agy felé továbbító videokamera) segítségével képeket is látna a beteg.

Már csak Bush elnök aláírására vár a Nemzeti Tudomány Alapítvány számára a következő öt évben harminchétmilliárd dollár állami támogatást engedélyező rendelet. Az összeget valószínűleg nano- és biotechnológiai kutatásokra, fejlesztésekre fordítják. "Egyszerűen fantasztikus" - nyilatkozta Bart Schacter, a San Franciscói Blueprint Ventures cég vezetője. "Ahhoz, hogy a kockázati tőke komolyan invesztáljon nanotechnológiai cégekbe, a nano-iparnak - sokkal inkább, mint bármely más szektornak - jelentős kormánytámogatásra van szüksége."

A Harvard Egyetem kutatói ötven nanométer átmérőjű nanohuzalokat egyesítettek, melyben a germánium-magot szilícium-kagyló veszi körül. Szilícium, szilícium-oxid és germánium összetételű "háromemeletes" huzalokat szintén előállítottak. A kísérletekkel a hagyományos félvezetők és a nanotranzisztorok egymásba integrálását készítik elő.

November 15. és 17. között, Los Angelesben tartották meg a hibernációban élenjáró Alcor ötödik éves konferenciáját. A rendezvényen a bio- és nanotechnológia, valamint a hibernáció jövőjét, a halál végső leküzdését elemezték (Eric Drexler, Greg Fahy, Robert Freitas, Aubrey de Grey, Ray Kurzweil, Max More, Christine Peterson, Michael West részvételével).

A Time magazin hat kategóriában tette közzé 2002 legjobb találmányait. A listán - többek között - a japán Takara Toys kutyahang-fordítója (közlekedés, beszéd), a Burton Snowboards "zenélő kabátja" (öltözködés), az Outlast klímaellenőrző és szabályozó, unalmasan fehér ágyneműje (otthon, biztonság), Cindy, a Toy Quest okos babája (játék, sport), a Novint Technologies Virtuális Ultrahangja (orvostudomány, egyéb) szerepel. A robotika és tech kategóriában az aerogel (NASA), a 3D Online Környezet (Linden Lab), Richard Merrill Foveon X3 technológiájú, a teljes színspektrumot feldolgozó kamera chipje, a másodpercenként harmincöttrillió számítás elvégzésére képes Föld-szimulátor szupercomputer, a Mars terepjárók (NASA), az ausztrál Jörg Schlaich 2005-re esedékes, kétszázezer otthon energiaellátását biztosító Naptornya, továbbá a virtuális billentyűzet (Canesta, VKB) találhatók a listán.

Megjelent Michael Crichton techno-thrillere, a (rögtön Mary Shelley Frankensteinjéhez hasonlított) Prey (Préda). A regény a nanotechnológia, a genetikai tervezés és a mesterséges élet körül bonyolódik, kontrollálatlan, formájukat váltogató nanorajok és különös, kiméraszerű embermutánsok népesítik be. "Az a közös a három szakterületben, hogy önszaporító egyedeket képesek a környezetbe bocsátani" - nyilatkozta a szerző. "Elmondhatatlan, mennyire szörnyűségesek lehetnek fúziójuk nem-szándékos következményei."

Craig Venter
Craig Venter, az emberi génállomány feltérképezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett kutató, a Celera Genomics korábbi tudományos igazgatója, az Institute for Biological Energy Alternatives jelenlegi vezetője bejelentette: mesterséges kromoszómát állítanak elő. Távolabbi célként egy mesterséges organizmus létrehozását tűzte ki. A legkisebb élő organizmusból, a Mycoplasma genitaliumból indulnak ki. Hamilton Smith, a korábbi Nobel-díjas genetikus szintén csatlakozott a projekthez.

A skóciai Roslin Intézetben Dollyt "megteremtő" Ian Wilmut az emberi klónozást megalapozó petesejt-kísérletekre kért engedélyt a brit kormánytól.

A DARPA jóváhagyta azt a javaslatot, mely egy mesterséges "kognitív rendszer" létrehozását célozza meg. A rendszer önmagától, tapasztalataiból tanulna, alkalmazkodna a meglepő, váratlan helyzetekhez, tisztában lenne saját "viselkedésével", képes lenne azt megmagyarázni, eltérő jövő-forgatókönyveket dolgozna ki, s készítene terveket hozzájuk.