Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Turing Torna humanoidoknak

2003.02.05. 11:32
Interfészek a krízis-menedzselésben, emberi érzelmeket megérző robotok, mesterségesintelligencia-verseny: Turing után, Turing előtt tisztelegve. Eszesednek a biztonsági kamerák, miniatürizált változatuk pedig a gyomrunkban barangol máris. Új távlatok az őssejt-kutatásban, mások meg az Élet Könyvét próbálják huszonöt év munkába sűríteni.
A Fejlett Interface Technológiák és a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói olyan módszerek kidolgozásába kezdtek, melyek segítségével egy számítógép - a prozódiai elemek (a beszéd intenzitása, hangereje, üteme) és a kézmozgás-sebesség közötti kapcsolat alapján - könnyebben felismerné, illetve különböztetné meg egymástól az emberi gesztusokat. A rendszer segítségével szerteágazó területeken válnának természetesebbé, gördülékenyebbé az ember-computer interfészek: a sebészetben, a krízis-menedzselésben, a videojátékoknál...

A Vanderbilt Egyetem robottervezői pszichológusok bevonásával - az ember-gép interfész tökéletesedését bizonyítandó -, a robotokat az emberi érzelmek érzékelésében segítő eljárásokon dolgoznak. A speciális tudatállapotok elemzéséhez elektrokardiogram-profilokat mértek, a profilokat jelfeldolgozó algoritmusokkal, illetve kísérleti módszerekkel (homálylogika, hullámanalízis) tanulmányozták. Megállapították, hogy két EKG frekvenciasáv módosulása - a stressz-változással összefüggésben - előre kiszámítható. Jelenleg a bőr elektromos vezetőképességét és az arcizmokat vizsgálják.

Május 31. határidővel a Caltech meghirdette a tízezer dolláros Turing Tornát. Az emberi viselkedést legjobban utánzó, illetve az emberi és a gépi viselkedés közötti különbséget a legpontosabban kimutató programok viszik majd el a díjakat: az emulátorok és a detektorok legkiválóbbjai.

Egyre "okosabb" biztonsági kamerák tűnnek fel: az új generáció napelemekkel működik, a digitális formában merevlemezre rögzített adatokat (az interneten keresztül) egyenesen az adott cég számítógépes archívumába továbbítják. Különböző programok elemzik, s amennyiben nyilvántartott bűnözők arcára ismernek, illetve gyanús mozgásokat érzékelnek, azonnal figyelmeztetőjelt adnak le a biztonsági személyzetnek. "Egyrészt, az analóg kamera-technológiának digitális képességeket adnak az új csipek. Másrészt, az új intelligenciával újraértelmeződik a biztonság" - nyilatkozta Bruce Flinchbaugh, a dallasi Texas Instruments munkatársa.

Miután nyolc érzékelőt illesztettek a hasához, dereka köré speciális övet helyeztek, a hetvenhét éves Elizabeth Mulikin (Washington DC) - elsők között a világon - bevett egy ovális, krémszínű kapszulát, a "bélkamerának" is nevezett, az FDA által tavaly engedélyezett M2A-t. A minivideó-szerkezet rendeltetése az emésztőrendszer átvizsgálása, amit fájdalom nélkül tesz. Két képet küld másodpercenként az övre erősített, általában 57000 képet összegyűjtő, walkmanszerű felvevőkészülékhez. Az idős hölgy nyolc óra múlva visszatért az orvoshoz, s a számítógépre letöltött képek alapján azonosították, majd sikeresen kezelték a korábbi vastagbéltükrözések által felderítetlen problémát. Az M2A-t egy korábbi izraeli bomba-kutató fejlesztette ki, a Given Imaging Ltd. alkalmazásában. Érdekesség, hogy a gyógyászati célokat szolgáló - és a kutatók szerint szép jövő előtt álló - M2A a NASA miniatürizációs eljárásainak az izraeli katonai technológiával történő "összeházasításával" jött világra...

Négy halott nőn végzett boncolási eredményekből derült ki, hogy a csontvelőben lévő emberi őssejtek agysejtekké fejlődhetnek. A felfedezés hatására minden bizonnyal új megközelítéseket és módszereket dolgoznak ki a különböző agykárosodások kezelésére.

Neves tudósok közreműködésével ambiciózus (nemzetközi) projekt (az Élet Könyve?) körvonalazódik: a világháló és a DNS-szekventáló technológiák összevonásával huszonöt év alatt fel szeretnék térképezni az összes Földön létező fajt. Eddig nagyjából 1,7 milliót ismerünk, de David Hills (Texasi Egyetem) szerint a végeredmény tíz és százmillió között variálódik. Például a vak Austin szalamandrát is csak 2002-ben fedezték fel.

Az IEEE Spectrume magazin felmérése alapján, a mérnökök kétharmada szerint legalább öt évig érvényben marad Moore törvénye. Arra a kérdésre, hogy mi teszi majd túlhaladottá, a válaszolók jelentős része a nanotechnológia különböző részterületeit említette.