Szomorú Cyberia

2003.03.01. 14:21
Február a Columbia katasztrófájával kezdődött, Kaszparov és Deep Junior döntetlenjével, majd Dolly idő előtti halálával folytatódott. Megünnepelték a kettős spirál felfedezésének ötvenedik évfordulóját, robot-jövőről konferenciáztak, pro és kontra elmélkedtek nanotechről. Közben Freeman Dyson is hallatta hangját.
Az Intel kutatói vezeték nélküli, önszerveződő, az adatforgalom különböző szintjeit emberi beavatkozás nélkül szabályozni képes (intelligens és láthatatlan) hálózatokat fejlesztenek.

A tavalyi Vlagyimir Kramnyik vs. Deep Fritzhez hasonlóan, szintén döntetlenre ért véget a Garri Kaszparov és az elmúlt két évben veretlen Deep Junior sakkprogram közötti hatjátszmás mérkőzés.

"Mesterséges stupiditás" címmel rendkívül szórakoztató, cinikus tanulmány jelent meg a Salon.com-on az évente megrendezésre kerülő Loebner-versenyről, amely mesterséges intelligenciák képességeit mérlegeli. A versenyt több szaktekintély, például Marvin Minsky is támadta.

Inasrobot

A Mitsubishi keréken mozgó, kamerákkal, hang- és arcfelismerő-rendszerrel felszerelt, egy méter magas robotot fejleszt. A jelenleg kísérleti stádiumban lévő, kétórás elemekkel működő, önmagát feltöltő szerkezetet főként idősebbek közelébe, pótápolónak (meg a család barátjának is) szánják. Linux operációs rendszeren fut, világháló-kompatíbilis, a kamera által rögzített képeket otthontól távoli mobiltelefonra, vagy számítógépre is képes elküldeni. Ha szokatlan zajt észlel, vagy lát, e-mailben értesíti az érintetteket.

Az AAAS (American Association for the Advancement of Science) éves szimpóziumán több tudós a természeti modelleken alapuló, "biológiailag inspirált intelligens robotokról" tartott előadást. Elsősorban a környezethez tökéletesen alkalmazkodó állatokat, például a polipot említették. Az izomszöveteket elektroaktív polimerrel utánoznák, ami a maiaknál élethűbb (és tehetségesebb) robotokat eredményezne. Többek között David Hanson, a mosolygós K-bot atyja, valamint az MIT-n Rodney Brooks mellett dolgozó Cynthia Breazeal is felszólalt.

Félévszázados a DNS

A Time magazin február 12. és 14. között a kaliforniai Montereyben rendezte meg a DNS kettős spirál felfedezésének ötvenedik évfordulójára emlékező háromnapos, a büszkén "Az Élet Jövője" címet viselő konferenciát.

James és Dorothy Morré, a Purdue Egyetem (West Lafayette, Indiana) kutatói felfedezték a sejteken belüli aktív/inaktív periódusok hosszúságáért felelős, a "biológiai óra" számára létfontosságú ECTO-NOX proteint.

A Tokiói Egyetemen tanító Susumu Tachi viselőjét láthatatlanná tevő kabátot fejleszt. A professzor terve, hogy az álcázni óhajtott tárgyak virtuálisan átlátszóvá váljanak. A kabát mögül az elülső részre vetített mozgóképek biztosítják a "láthatatlanságot." Az egyelőre kezdeti stádiumban lévő technológia első alkalmazásai a sebészetben és a légközlekedésben várhatók.

A NASA tudósai azt állítják, hogy a gravitációt kiegyensúlyozó kozmikus erő, az ún. "sötét energia" (dark energy) létezését bizonyító patternre bukkantak. A sötét energia" egyben az univerzum tágulását is felgyorsítja, azaz - amennyiben állításuk beigazolódik - megdőlhet az összezsugorodó világegyetem, és a Big Crunch elmélete.

Űrlift

A Columbia katasztrófája egy, korábban sci-finek tartott, viszont kevésbé veszélyesnek tűnő területen gyorsíthatja be a kutatásokat: a nanotechnológiai fejlesztésekből kiindulva, végre az űrlift-projekt is (mintegy tizenöt éven belül) kivitelezhetőnek látszik.

Az ETC (Action Group on Erosion, Technology and Concentration) nyolcvan oldalas, illusztrált nanotechnológia-ellenes manifesztumot adott ki. A The Big Down című munka szerzői elsősorban a veszélyekre, az elszabaduló, s önszaporító mikroorganizmusokra hívják fel a figyelmet. Mindaddig, amíg nem születnek az ellenőrzést, illetve a kockázatok elhárítását célzó nemzetközi megállapodások, a kutatásokra, valamint a kereskedelmi forgalmazásra egyaránt azonnali moratóriumot vezetnének be.

Minden ilyen jellegű döntés felelőtlen és veszélyes - áll a CRN (Center for Responsible Nanotechnology) közleményében. Egy moratórium ugyanis illegális kutatásokat és még kevesebb ellenőrzést "eredményezne." Arról nem is beszélve, hogy az ETC-manifesztum szerzői (a biotechnológiából kiindulva, előbb a strukturális, majd a molekuláris nanotechnológiához eljutva) általánosítanak - nyilatkozta Mike Treder, a CRN elnöke.

"A jövőnek szüksége van ránk!" - hirdeti Freeman Dyson tanulmánya. A neves tudós egyrészt Bill Joy 2001-es cikkére, másrészt, Michael Crichton Prey című, a jövőt felettébb fekete tónusokban felvázoló regényére, s általában a csúcstechnológiát (például a nanofejlesztéseket) ellenző munkákra reagál.  • Tippek
  • Lakáshitel