Viola
-5 °C
-2 °C

Tudatos gépek, robotkatonák

2002.05.13. 19:58
Sorra döntik a gyorsasági és tárkapacitási rekordokat korunk számítógépei, miközben képességeik is egyre fejlődnek. Optimista szakértők szerint 2029-re már olyan értelmes gépek készülnek, melyek a Turing-teszten egyenértékűnek bizonyulnak az emberi intelligenciával.
Egy japán szuperszámítógép megdöntötte az IBM ASCI White nevű gépe által tartott 7,23 teraflopos gyorsasági világcsúcsot. A kanagawai Tengerészeti Tudományok és Technológia Központban tesztelt gép 35.61 teraflopot produkált.

Holografikus DVD

A Lucent Technologies leányvállalatának számító InPhase Technologies létrehozta az első, kereskedelmi forgalomba kerülő holografikus DVD-felvevőt. A gépezet egy, szimpla CD-méretű lemezen - 1.38 megás hologramok sorozataként - száz giga adat, azaz hozzávetőleg húsz teljes hosszúságú film tárolására képes. Az első termékek 2003 végén kerülnek a piacra, és eleinte főként (professzionális) videó-vágásra használják majd.

Új tudományág született: a Mesterséges Élethez (ALife) hasonló számítógépes technológiákat használó Mesterséges Társadalmak (ASocieties) többek között arra is keresi a választ, hogy a társadalom mely pontjain kutassunk nagyhatású, nem-folyamatos következményekkel járó meglepetések és jelentéktelennek tűnő beavatkozások után.

Terroristcam

A Sandia National Laboratories két és fél millió dolláros program keretében, terroristák felkutatására alkalmas, golflabda-méretű szenzorokat fejleszt. Az egymással kommunikáló szerkezeteket ellenséges területre dobják, ahol azonosítják, és nyomon követik a terroristák ténykedését.

A kaliforniai Evolution Robotics (ERI) cég mérnökei olyan operációs rendszert terveznek, mely a robotikában ugyanazt a szerepet töltené be, mint a DOS és a Windows a személyi számítógépeknél. "Két célunk van: egyrészt, csökkenteni az új robotok fejlesztésének idejét és költségeit, másrészt, hogy a robot-fűnyírók, porszívók vásárlói át is programozhassák a gépeket" - nyilatkozta a projekt vezetője. Megkezdődhet a robot-forradalom.

Nyomozórobot

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által szponzorált, az MIT-val kapcsolatban álló iRobot cég kutatói Morticia névre hallgató hadászati robotot fejlesztettek. Az alig húsz centi magas, hatvanöt centi hosszú Morticia (a leendő "packbotok" első prototípusa) megmássza a lépcsőket, árkokban kúszik, és azt is túléli, ha nagyjából tíz méter magasból, azaz a harmadik emeletről a mélybe pottyan. Nem bombákat szállít, hanem "fülekkel" és "szemekkel" rendelkezik, a hallottakat-látottakat pedig vezeték nélküli hálózaton továbbítja. "Úttörő is: megmutatja, hogy a következő években a robotok valószínűleg miként integrálódnak munkánkba, hétköznapjainkba" - nyilatkozta Helen Greiner az iRobot igazgatónője.

Az amerikai légierő - gépeiket, például a Predatort a földi központból irányító - pilótái számára új VR-öltözéket fejleszt. A rendszer az öltözékre nyomást gyakorló mágneseket és elektromágneseket alkalmaz, melyeknek a hatására a pilóta a gép mozgásáról kap elképesztően pontos visszacsatolást.

Gépkatonák

A Pentagon katonáit lépésről lépésre érzékelőkkel, távirányított járművekkel és fegyverekkel helyettesíti, legalábbis a hadászati elemzők szerint. 2007-ben X-45 harcigépek támadják az ellenség radar- és légvédelmi rendszerét. Ugyanezek a gépek 2010-re úgy lesznek programozva, hogy emberi beavatkozás nélkül különböztetik meg a barátot az ellenségtől. 2020-ban pedig robot-repülőgépek és földi járművek távirányítják a bombázókat, koordinálják a vezető nélküli konvojokat, robot-tengeralattjárók aknátalanítanak és lövik ki a rakétákat.

Április 8. és 12. között az Arizona állambeli Tucsonban tartották meg a "Tudatosság tudománya felé" konferenciát. Az előadók főként a neuro-, a kognitív-, a számítógépes-tudományok, a biokémia, a gyógyászat és a robotika legújabb vívmányait, uralkodó trendjeit elemezték.

Turing-gépek 2029-ben

A Foresight Intézet által, Palo Alto-ban, április 26. és 28. között rendezett "Exploring the Edges" konferencián több tudós is arra panaszkodott, hogy a Bush-adminisztráció ugyancsak mostohán kezeli a radikálisan új tudományokat, technológiákat, például a nanotechnológiát, vagy a genetikai tervezést. A konferencia főtémája egyébként a Különösség (Szingularitás) volt, olyan szakértő moderátorokkal, mint - többek között - Ray Kurzweil, vagy Eliezer Yudkowsky. Kurzweil fogadást kötött Mitch Kaporral, hogy a legintelligensebb számítógépek 2029-re átmennek a Turing-teszten.

"Hús és gépek: hogyan változtatnak meg minket a robotok?" (Flesh and Machines: How Robots Will Change Us) címmel megjelent a témakör egyik szaktekintélyének számító Rodney Brooks új könyve. Az MIT-n dolgozó tudós szerint a robotok körülbelül húsz év múlva rendelkeznek majd tudatossággal és érzésekkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!