Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Terror, robotok, atomösszefonódás

2001.10.02. 18:30
Az Amerika elleni terrortámadás a tudományos világ diskurzusának is irányt szabott szeptemberben. Egy feltaláló távirányítható utasszállító gépek gondolatával állt elő, miközben elemzők a biológiai és vegyi bombák veszélyeire hívják fel a figyelmet. A technológia pozitív felhasználására is akad példa: a World Trade Center romjai között intelligens keresőrobotok kutatnak, egy angol kutató pedig különleges képességű agysebészeti robotot tesztel.
Terrorvírus

Az Egyesült Államokat ért terrortámadás kapcsán egyre több médiaelemzés lát napvilágot. "Támadó parazitaként működik a virális erő" - véli Arthur és Marilouise Kroker. "Miután betört a gazdatestbe (amerikai földre), harcászati tudásán élősködik (a floridai pilótaiskolákban), kereskedelmi vérkeringésében (helyi légitársaságok gépein) mozog, végül egy borzalmas, a médiaszféra egészének megszállását célzó metasztázisban robban szét. Elkerüli a közvetlen harcot a gazdaország katonai erejével, tényleges célja: stratégiai médiacsapás, amely "kizárólag a média nyelvén érthető: szomorúság és terror ikerszínházaiban, a rettegés és az igézet kettős nyelvén". A CTHEORY hálózati magazint szerkesztő neves páros konklúziója: "a terrorizmus vírusa behatol az amerikai vérkeringésbe, túszul ejtve a demokráciát".

E-bomba
Jön az e-bomba

A szakértők egyre több veszélyforrásra hívják fel a figyelmünket. Biológiai és vegyi támadásra, vagy a civilizációt akár kétszáz évre visszavető (elektromágneses) E-bombára.

Szövetségesünk-e a technológia?

A New York Times kérdésére számítógéptudósok, kriptográfusok, jogászprofesszorok, cyberpunk írók válaszoltak. Ray Kurzweil úgy véli, hogy a tragédia felgyorsítja a technológiai decentralizációt (a kevésbé veszélyes "szétosztott technológiák" szélesebb körű elterjedését), valamint a valós világ virtualizációját is. Elszaporodnak a webalapú találkozók, a videokonferenciák, a virtuális kommunikáció egyéb formái.

Kényszerleszállás

Steve Kirsch, szilícium-völgyi vállalkozó érdekes ötlettel állt elő. Abból a tényből indult ki, hogy a repülőgépek rendelkeznek globális helymeghatározó rendszerrel, és képesek az automatikus landolásra. A pilótafülkét olyan "biztonsági" pánikgombokkal kellene ellátni, melyeket aktiválva a gép automata üzemmódba helyeződne, és véletlenszerűen kiválasztaná a tíz legközelebbi repülőtér egyikét, majd landolna. "Azért működik ez a technika, mert a pilóták és a terroristák egyaránt elveszítik a kontrollt" - magyarázza Kirsch. "Nem fenyegethetik a vezetőt azzal, hogy tegye ezt, vagy azt, különben megölik az utazókat. Tudják, hogy képtelen végrehajtani az utasításokat."

WTC-romturkász
Robotok a romok között

A világon először alkalmaztak kereső- és mentőrobotokat a WTC romjai között. Az érzékelőkkel, videokamerákkal ellátott, fényjelek adására képes szerkezeteket katasztrófatúlélők kutatására "képezték ki". A Dél-floridai Egyetemen kutató Robin Murphy által fejlesztett erszényesek két komponensből állnak: anyarobotból és a hasából kilökött, résekben és hasadékokban is mozgékony, kisebb méretű "gyerekrobotból". Az anyarobotok komputerekkel és különböző kommunikációs eszközökkel távirányítják az alakváltoztatásra képes "csemetéket". (A Colorado állambeli John Blitch katonai célokra létrehozott gépei szintén a romok között dolgoznak.)

Robotok a gyógyászatban

A londoni Armstrong cég Felderítője agytumorban, Parkinson-kórban, epilepsziában szenvedő betegek műtését könnyítheti meg. Miután a sebész pontszerű lyukat fúrt a páciens fején, a Felderítő a lyukon keresztül közelíti meg a gyógyítandó felületet. A gépet egyelőre egy nottinghami orvosi központban tesztelik.

Linux-droid

A Fujitsu szeptember elején kezdte meg a negyvennyolc centi magas, hatkilós Linux-alapú Hoap-1 humanoid robot árusítását. Legfőbb különlegessége, hogy a vásárló szabadon programozhatja. Elsősorban mozgásellenőrző algoritmusok fejlesztésére, illetve a robot-ember kommunikáció kutatására szánták. Ára huszonnyolcezer font.

Latte & Macaron
Barátibb Aibo

Októbertől beszerezhető lesz a Sony új - elődeinél barátságosabb ábrázatú - Aibo-modellje, az LM is. Az új fajta robotkutya két színben, elefántcsontfehérben és szürkében kerül piacra.

Atomkapocs

A dániai Aarhus egyetemén Eugene Polziknak és munkatársainak sikerült több millió cézium atom "összefonása". (A bonyolult jelenség lényege, hogy egymással teljesen párhuzamos pályán mozgó, egymás minden rezdülését "letükröző" elemi részecskéket sikerült előállítani. A "párhuzamos világok" elmélete tűnhet így megvalósíthatónak.) Kísérletük áttörő jelentőségű, új távlatokat nyit meg a kvantumszámítógép-kutatásban és a teleportáció területén is.

Michael Dertouzos
Elhunyt Michael Dertouzos (1936-2001)

az MIT Számítógép-tudományok Laboratóriumának korábbi igazgatója, a world wide webet kifejlesztő Tim Berners-Lee mentora. A világhírű tudós az utóbbi időben az Oxigén Projekten dolgozott. A projekt célja, hogy "a számítógépek környezetünk ugyanolyan természetes részei legyenek, mint a belélegzett levegő".