Megvesszük a Facebookot

2012.05.16. 18:00 Módosítva: 2012.05.16. 18:11

Az amerikaiak fele nem hisz a Facebookban, mi viszont az amerikaiak másik felében hiszünk. Az Index ezért úgy döntött, beszáll az év tőzsdei kibocsátásába, és Facebook-részvényt vásárol. Célunk nagyratörő, és mégis szerény: csak egyetlen darab papírra pályázunk a több száz millióból, mégis, ezt a tőzsdére lépés előtti szakaszban megszerezni, ráadásul innen Magyarországról, nem kis feladat.

Egyszeregy

Egy átlagos, piacon forgó részvény megvásárlásához csak számlát kell nyitni az adott piacot elérő szolgáltatónál, pénzt kell utalni a számlaegyenlegünkre, és onnantól kezdve közvetlenül kereskedhetünk bármivel, vagy adhatunk megbízást a brókerünknek, hogy intézze a tőzsdei ügyleteinket helyettünk.

Fotó: google

A Facebook-részvényekkel egyelőre nem így működik a dolog, azokkal ugyanis a tőzsdei nyilvános kereskedést megelőző szakaszban csak a bennfentesek és barátaik tudnak kereskedni (főként itt).

A kereskedésnek ebben a nulladik fázisában alakul ki az az ár, ami meghatározza a későbbi tőzsdei bevezetés ártartományát. Ha ez alapján a tulajdonos úgy dönt, hogy cégét megmérettetné a tőzsdén, keres egy tanácsadót, például egy befektetési bankházat, amelyik aztán jó nagy hírverést csinál az ügynek, hogy a lehető legtöbben és a lehető legdrágábban jegyezzék az új tőzsdei cég részvényeit.

Versenyfutás

A bennfentes és a nyilvános tőzsdei kereskedés közötti szakaszban van egy néhány hetes vagy hónapos időszak, amikor az úgynevezett kibocsátási áron meg lehet venni a részvényeket. Ezt az időszakot általában nagyon sokan ki akarják használni a vásárlásra, arra spekulálva, hogy a tőzsdei bevezetést jó nagy árfolyamemelkedés követheti.

Nos, ennek a szakasznak az utolsó napjainál tart most a Facebook, a vételi ajánlatok összesítése elméletileg már bőven zajlik, a hírek szerint az első tőzsdei kereskedési nap a péntek lehet, de ez még simán tolódhat.

Fotó: Joel Saget

Mi tipikus későn ébredő kisbefektetőként nagyjából utolsóként próbálunk meg felkapaszkodni a gyorsvonatra, ami innen Kelet-Európából nagyon nem egyszerű. A dolgunkat nehezíti, hogy a tőzsdei bevezetés lebonyolításával megbízott bankházak elsősorban partnereiknek, illetve megbízható, a papírokat hosszú távra megvásárló befektetési alapoknak szeretnek nagyobb paketteket értékesíteni ebben a szakaszban.

A döntés

Pontosan ezért a legtöbb kisbefektető még az USA-ban is hoppon marad, hát akkor mit várjunk mi? Ezt mi sem tudjuk, de elhatároztuk, hogy megkíséreljük a lehetetlent, és a hajrában szerzünk egy részvényt. Ha nem megy, akkor sem adjuk fel: megvesszük a Facebookot az első tőzsdei kereskedési napon, és addig várunk, amíg szépen meggazdagodunk belőle.

Ha jól sáfárkodunk, óvatos (piaci zsargonban: konzervatív) becslésünk szerint rövid idő alatt simán összejöhet a 20-30 százalékos, pár ezer forintos profit, amit véletlenül sem szeretnénk újabb Facebook-részvényre költeni a cég nem túl rózsás hosszú távú kilátásai miatt. A kibocsátási árat még nem tudjuk pontosan, talán valahol 35 dollár körül lesz, ami részvényenként 8000 forintos árat jelent.

A szerkesztőségben körvonalazódó egyik elképzelés szerint a profitból a szerkesztőség egy napi energiaital-szükségletét elégíthetjük ki, komolyabb siker esetén, ha mondjuk duplázódik az ár, páran úgy ebédelhetünk majd a menzán, hogy nem kell nézzük az árakat. Azért egy ilyen nap minden kockázatot megér.

A vásárlás

Eleinte több magyar brókerház is megígérte, hogy „elhozza ügyfeleinek a sztorit”, az utóbbi hetekben azonban a BudaCash (BC) kivételével mindenki jelezte, hogy a tőzsdei kereskedést megelőző szakaszban biztosan nem tud szerezni a papírokból.

Elsődleges kibocsátóval (Morgan Stanly, J.P. Morgan) a BC sincs kapcsolatban, csak egy külföldi összekötő partnere van, aki annyit ígért, hogy megpróbál valamennyi részvényt átadni a BC-nek. Hogy mennyit, az csütörtök-pénteken dőlhet el, de várhatóan az igényelt mennyiségnél jóval kevesebb papír jut el Budapestre.

Fotó: Robyn Beck

Ezért ügyfélként azt a tanácsot kaptuk: ha például 100 darab részvényt szeretnénk, akkor 200-ra adjunk be megbízást, mert várhatóan mindenkinek kevesebb jut, mint amennyit kért. Ehhez egy nemzetközi számlát kell nyitni, ahol annyi pénzt kell elhelyezni, amiből a teljes részvénymennyiséget ki lehet fizetni.

A vásárlásnak ezzel a módjával kapcsolatban jogi aggályok is felmerültek, ezért a BC nem az ügyfeleinek, hanem közvetlenül magának veszi a papírokat, amiket aztán szétoszt az előzetes igények szerint. (De simán elképzelhető, hogy később ehhez még a pénzügyi felügyeletnek is lesz egy-két szava.)

Aki a tőzsdei szakasz előtt nem tud bevásárolni, annak nem marad más, csak a tőzsdei vásárlás. Ha semmi nem jön közbe, akkor péntekre eshet a bevezetés napja. Magyar idő szerint délután 2 órától lehet előzetesen kereskedni a Nasdaqon forgó papírokkal, a tőzsde 15.30-kor nyit. Úgy tudjuk, a frissen bevezetett papírokkal ennél picit később indul a kereskedés, de a hazai brókerházakat már ekkortól érdemes lehet hívogatni, hogy leadjuk jegyzési igényünket. De könnyen lehet, hogy ekkor már jócskán a bevezetéskori ár fölött lesz az árfolyam, szóval jó lesz vigyázni.

További kalandjaikat a célnak szentelt belső blogon, az Őszinte Részvényemen olvashatják. Jó szórakozást!

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM