176 millió dollár a bankárok jutaléka

2012.05.18. 13:31

A Facebook tőzsdei belépésének technikai lebonyolítását egy 33 befektetési bankból álló hálózat végzi, a Morgan Stanley vezetésével. A lebonyolító bankok ilyen esetekben az elsődleges kibocsátásból befolyó pénz meghatározott százalékáért dolgoznak, ez a Facebook tőzsdei belépésénél 1,1 százalékos jutalékot jelent, vagyis 176 millió dollárt. A Bloomberg megjegyzi, hogy a Facebook által leadott jutalék jóval alacsonyabb a szokásosnál, az eddigi tíz legnagyobb kibocsátás esetében az átlag 3,6 százalék volt. A lap által megszólaltatott befektetési szakértő szerint azért voltak hajlandók a bankok mélyen a szokásos százalékuk alá menni, mert a Facebook részvénykibocsátását olyan jelentőségű eseménynek tartják, ami évtizedenként egyszer fordul elő, és semmiképpen nem akartak kimaradni belőle.

Az eset pikantériája, hogy a Morgan Stanley technológiai cégekkel foglalkozó ágának vezetője, Michael Grimes vezényelte 2004-ben a Google tőzsdei belépését is, a cég akkori pénzügyi vezetőjével, Sheryl Sandberggel szoros együttműködésben. Sandberg jelenleg a Facebook operatív igazgatója, így ki is vonta magát a részvénykibocsátást bonyolító bankok kiválasztásából, hogy ne érhesse olyan vád, hogy személyes befolyásolja a döntésben.

A Morgan Stanley egyébként 5000 darabban húzta meg a határt az ügyfeleinek a maximálisan jegyezhető Facebook-részvények számában. Ez 190 ezer dolláros, vagyis bő 44 millió forintos befektetést jelent, és persze csak az előzetes jegyzésre vonatkozik, a kereskedés elindulásával mindenki annyit vesz és ad el, amennyit csak talál.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM