Eltűnt a Facebook értékének fele

2012.08.03. 09:32

Újabb történelmi mélypontra, 20 dollár alá süllyedt a Facebook-részvények ára a New York-i tőzsdén. Az évtized tőzsdei bevezetéseként beharangozott Facebook-papírok csütörtökön délután a 19,8 dolláros szintet is elérték, majd a Nasdaq zárásakor 20,04 dolláron állt az árfolyam, ami májusban 38 dolláron indult. Vagyis a cég alig három hónap alatt elveszítette a tőzsdei értéke csaknem felét, jelenleg így a piaci kapitalizációja 37,6 milliárd dollár.

A cég a múlt héten tette közzé a tőzsdei kibocsátása utáni első nyilvános pénzügyi jelentését, amiben ugyan dinamikus növekedésről számolt be, ezzel mégis elmaradt az elemzői és részvényesi várakozásoktól. Akkor egy nap alatt 20 százalékot esett az árfolyam, és azóta is folyamatosan csúszik lefelé az egyre-másra érkező rossz hírek miatt. A facebookos játékokat futtató Zynga látványos tőzsdei összeesése, és az azt követő botrányok (illegális bennfentes kereskedéssel vádolják a cég több vezetőjét, akik félmilliárd dollárért adtak el részvényt a pocsék üzleti jelentésük kiadása előtt) ugyanúgy rosszat tesznek a cég kilátásainak, mint azok a tanulmányok, amelyek hamis Facebook-felhasználók több tízmilliós számát feszegetik.

A csütörtöki zuhanás okai között ezekhez a hírekhez felsorakozott még az is, hogy egyszerre három facebookos felsővezető jelentette be távozását a cégtől: Ethan Beard a partnerkapcsolatok kezelését irányította, Jonathan Matus és Katie Mitic pedig a marketingosztályt vezették.

A cég további kilátásai sem rózsásak, a borús hangulatot legkorábban a következő pénzügyi jelentés dobhatná fel, ha sikerülne komoly növekedést felmutatni (erre van is esély a mobilos hirdetések beindulásával), de addig még közel három hónapot kell várni. Ráadásul egyre közeleg augusztus 16, az első, úgynevezett lockup periódus vége, amikor 271 millió darab részvénynél jár le a tulajdonosaik által bevállalt, 90 napos eladási tilalmat vállaló szerződés. Ha a résztulajdonosok a papír pocsék teljesítményét látva gyorsan meg akarnak szabadulni a részvényeiktől, az újabb komoly pofont adhat az árfolyamnak. Ráadásul ez még a kevésbé rázós menet lesz: további 1,2 milliárd részvény vár a novemberben lejáró, 180 napos várakozási kötelezettség végére.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM