Zuckerberg kétmilliárd dollárt keresett

2012.10.25. 08:03

A Facebook harmadik negyedéves pénzügyi jelentése végre megtörte a jeget, és meghozta a befektetők bizalmát a közösségi oldal iránt. Bár a cég forgalma minimálisan haladta meg csak az előzetes elemzői várakozásokat, és a végleges mérleg veszteséget mutatott, a Facebooknak sikerült megmutatnia, hogy a felhasználók mobil platformokra való áttérése nem megoldhatatlan probléma számára, ahogy eddig látszott, hanem éppen ellenkezőleg, óriási lehetőség. A számok azt mutatják, hogy a cég év végére egymilliárd dollárt fog keresni a mobilos hirdetésekből, és ennek a forrásnak a súlyát drasztikusan sikerül növelnie a teljes bevételen belül. A mobilos online hirdetések világában ezzel a Facebook fél év alatt a nulláról a Google mögött a második legnagyobb szereplővé nőtte ki magát.

A májusi tőzsdére lépés óta még sosem ugrott ekkorát a cég részvényárfolyama, mint most: a bejelentés után egy nap leforgása alatt közel 20 százalékkal emelkedett a Facebook-papírok ára. És a trend még nem állt meg, a New York-i tőzsdezárás utáni kereskedésben az ár, ha lassan is, de tovább kúszott felfelé. A keddi napot még 19 dolláron nyitó árfolyam a szerdai zárás után két órával a 23,5-ös szint fölé került, ilyen magasan legutóbb július végén járt a papír. Persze attól még most is messze van, hogy az első napi befektetők pénzüknél legyenek, hiszen májusban 38 dolláros árfolyamon kerültek piacra a Facebook részvényei.

Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató, és a cég legnagyobb résztulajdonosa járt legjobban a szerdai nappal, az 540 millió saját részvénye (ezek ráadásul speciális, az igazgatótanácsban tízszeres súlyú szavazatra feljogosító tulajdonrészt adnak) az emelkedés hatására több mint 2 milliárd dollárral növelte a 28 éves cégvezér vagyonát. Ez persze merőben elméleti szám, hiszen a gyakorlatban nem tudná így egyben pénzzé tenni a tulajdonrészét, és ha csak megpróbálná, az azonnali pánikhoz vezetne a befektetők között, és összeomlana az árfolyam. Arról nem is beszélve, hogy a részvényesek megnyugtatására Zuckerberg nemrég azt nyilatkozta, hogy egyetlen részvényt sem ad el a következő egy évben.

Az Őszinte részvényem botcsinálta indexes tőzsdecápái 9 dollár, vagyis majdnem 2000 forint árfolyamnyereséget könyvelhettek el, és május óta most először roppant elégedettek a dolgok menetével.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM