Eljött a Facebook halálnapja

2012.11.14. 20:17

Eljött a Facebook tőzsdei karrierjének jó előre rettegéssel várt, és halálnapnak kinevezett pontja: 773 millió dolgozói részvényopció szabadult fel a tőzsdei bevezetéskor vállalt kereskedelmi tilalom alól. Mivel a Facebook a tőzsdén komoly csalódást keltve produkál a májusi belépés óta, szakértők attól tartottak, hogy az alkalmazottak igyekeznek majd gyorsan megszabadulni a papírjaiktól, amíg azok érnek valamit (az induláskor 40 dollár fölött is járt árfolyam mostanában a 20-as szintért küzd). Ebben a helyzetben a hirtelen piacra kerülő sok új részvény, főleg ha azokat esetleg a cég magas rangú vezetői adják el, komoly bizalomvesztést okozhattak volna a befektetők között, megvolt az esélye egy jelentősebb tőzsdei Facebook-összeomlásnak.

Ehhez képest a Wall Street éppen fordítva reagált, a piacra kerülő részvénytömeg, és a kínálat növekedése meghökkentő módon nem húzta le az árfolyamot, hanem növelte, méghozzá elég rendesen, több mint 10 százalékkal. Szakértők szerint mindez azt mutatja, hogy a tőzsde bizalma megjött a Facebook iránt (ebben sokat segített a legutóbbi pénzügyi jelentés is, amiben a mobilos hirdetési bevételek meredek emelkedése látszott), és a befektetők úgy érzik, már érdemes hosszú távon a közösségi oldal sikerére fogadni.

A cég mindezt új, kedvező pénzügyi előrejelzésekkel, és egy vadonatúj pénzügyi vezető, a Zyngától igazolt David Wehner bemutatásával fejelte meg, de az emelkedésben szerepet játszhat az is, hogy sokan a reálisnál sokkal komolyabb krízisre készültek, és amikor mégsem jött el a Facebook-világvége, az megnyugtatta a befektetőket. Az emelkedés hatására a Facebook tőzsdei értéke egy nap alatt közel ötmilliárd dollárt nőtt.

A Facebook számára ezzel elmúlt a részvényopciók beváltási tilalmának elmúlásával járó állandó fenyegetés, és az ebből fakadó bizonytalanság, ami jó jel a cég számára. Még két hasonló dátum lesz, amikor újabb részvénycsomagoknál jár le a türelmi idő, és azok piacra kerülhetnek, de ezek már aránylag kevés papírt érintenek: december 14-én 149 millió, jövő májusban pedig 47 millió részvényt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM