Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Távorvoslás karórával

2009.02.15. 18:01
Az Exmocare nevű amerikai cég olyan karóra méretű bioszenzort fejlesztett ki, mely szinte tökéletes pontossággal detektál bizonyos szív- és érrendszeri zavarokat. A szerkezet a számítógépen riaszthatja a háziorvost, vagy akár a mentőket is.
bt2

Rengeteg kutatás irányul az orvosi távmonitorozó rendszerek fejlesztésére. Eddig még nem sikerült olyan eszközt kialakítani, mely nem zavarja viselőjét a mindennapi tevékenységében, és szenzorai megfelelően képesek detektálni a felmerülő problémákat. Ha folyamatosan egy szokásos 3 elektródás kórházi EKG berendezést viselnénk, elég pontosan előre tudnánk jelezni a különböző szívműködészavarokat - mondja Horváth Ádám a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének munkatársa. Az elektródák felhelyezése igen komplikált, és a mozgásból származó műtermékek (jelekben keletkezett zavarok) miatt Horváth szerint tulajdonképpen lehetetlen folyamatosan használni egy ilyen készüléket.

Az amerikai Exmocare nevű cég a csukóra helyezett infravörös LED-eket alkalmazva képes mérni a véráramlást és kiszámítani belőle a pontos szívritmust. A karóra nagyságú berendezésben, mozgásérzékelő (3 irányú gyorsulásmérő), bőrhőmérséklet-mérő és bőrvezetésmérő is helyet kapott. A BT2-nek (Better Technology, Jobb Technológia) hívott kütyü a hagyományos kórházi EKG-hez képest 90%-os pontossággal detektálja a szívműködést. A karórákban, illetve a mellkason elhelyezett övekben található szívritmus szenzorok nem alkalmasak arra, hogy szívműködés zavarokat jelezzenek előre a segítségükkel. A BT2 viszont a gyakorlati tapasztalatok tanúsága szerint szinte sosem riaszt tévesen, viszont mindig jelzi előre, ha valamilyen vészhelyzet van kialakulóban.

orvosi

A jelenlegi modell bluetooth segítségével csatlakozik a számítógépen futó monitorozó programhoz, és az végzi el a megfelelő számításokat. A rendszer adaptálódik viselője adataihoz, felhasználva a többi hasonló jellemzőkkel bíró felhasználónál szerzett tapasztalatokat. Az internet segítéségével a háziorvos akár valós időben nyomon követheti a páciens életjeleit. A szoftver rendellenesség esetén automatikusan üzenetet, sms-t küldhet, de vészhelyzetben akár a mentőket is rögtön tudja értesíteni. Viselőjének attól sem kell tartani, hogy a kütyü lemerül, mivel alig 1 órás töltéssel 18 óráig működésképes a szerkezet.

A következő generációs modellnél már nem lesz szükség külön gépen futó alkalmazásra, a számításokat maga a hordható eszköz végzi, és GSM vagy WiFi segítségével továbbítja a megfelelő személyeknek. A BT2-t nem egyéni használatra szánja az Exmocare, hisz a riasztófunkción túlmenően csak orvosi felügyelet mellett lehet az előnyeit kihasználni. Ára jelenleg körülbelül félmillió forint.