Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az Nvidia tényleg processzort készítene

2009.03.06. 08:39 Módosítva: 2009-03-06 09:16:22
A vállalat hivatalosan is megerősítette, hogy napirenden van a kérdés. Ha úgy döntenek, két-három éven belül megjelenhet az első x86-os chip.

Ez nem kérdés. A kérdés az, hogy mikor" - válaszolta az Nvidia egyik vezetője a héten arra a kérdésre, hogy tervezik-e általános célú, x86-os utasításkészletet használó mikroprocesszor piacra dobását, írta meg az IT.café. Ez volt az első alkalom, hogy a kaliforniai vállalat hivatalosan is nyilatkozott cpu-piaci ambícióiról, melyekről évek óta pletykál a szaksajtó.

Pár év

Amint a bit-tech.net beszámolójából kiderül, Michael Hara befektetői kapcsolatokért felelős igazgató egy, a Morgan Stanley által szervezett konferencián viszonylag hosszan válaszolt az elemzői kérdésre. Az Nvidiának már ma is van általános célú rendszerchipje, az ARM-alapú Tegra, és „idővel az x86-os piacon is lesz értelme ugyanilyen megoldással előállni." Ma erre még nincs égető szükség, mert az Intel Atom és a vállalat Ion platformjának párosa kielégíti az igényeket, de „két vagy három év múlva, azt gondolom, már lesz értelme."

Hara többször világossá tette, hogy elsősorban a system-on-a-chipek (SoC - azaz minden fontos vezérlőchipet integráló félvezetők) szegmensében gondolkodnak, és nem céljuk versenyre kelni a nagy teljesítményű x86-os cpu-kkal. Kétségtelen, hogy ebben a piacban óriási a potenciál - ezt célozza meg az Intel és a TSMC minap bejelentett együttműködése is.

Az elhangzottakat újságírói megkeresésre később az Nvidia szóvivője is kommentálta. Derek Perez megjegyezte, hogy „folyamatosan mérlegelik a stratégiai lehetőségeket", de „erről a kérdésről még nem született döntés, és azt sem tudom megmondani, hogy mikor fog."

Gyanús lépés

Az Nvidia processzorpiaci terveiről először a The Inquirer írt évekkel ezelőtt. A vállalat belépését az új piacra a brit lap újságírója azóta valószínűsíti, hogy az bekebelezte a 2005-ben gründolt és már egy évvel később tönkrement Stexar Corporation mérnökcsapatát, vagy legalábbis annak egy részét.

Ezt az ismeretlenségből kitörni nem tudó start-up vállalkozást olyan volt Intel-mérnökök hívták életre - köztük a Pentium Pro, Pentium II, III és 4 processzorok fejlesztésében fontos szerepet játszó Randy Steck -, akiknek évtizedes tapasztalata volt az x86-os chipek tervezésében. A Stexar az interneten róla fellelhető töredékes adatok szerint multimédiás feladatokra alkalmas, saját SIMD utasításkészlettel rendelkező digitális jelfeldolgozó processzort (DSP) tervezett építeni x86-os alapokra, és kérészéletű működése során együtt dolgozott az Advanced Micro Devicesszal (AMD), az Intel riválisával.

Nagy kérdés azonban, hogy ha annak fejlesztése mellett dönt, miként képzeli piacra dobni cpu-ját az Nvidia: a vállalatnak ugyanis nincs licence az x86-os utasításkészletre - amely az Intel találmánya -, és sovány az esély arra, hogy valaha is lesz.