Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mű-iMac a hálószobába

2009.03.06. 20:49
Az Apple iMac és az Asus Eee Top után itt az MSI NetOn, márpedig három gép, az már kategória, nevezzék bár egybegépnek, nettopnak vagy deszkbuknak. A techrovat történetének legrövidebb tesztje következik.

Üdvözlöm Önöket, az MSI NetOn AP1900 számítógép tesztjét olvassák. Ez itt egy százötvenezer forintos asztali számítógép, nem notebook, bár az átlagos asztali gépeknél kisebb és könnyebb.

Egy százötvenezer forintos asztali gép esetében egyetlen kérdésem van, nevezetesen hogy jól megy-e rajta a Counter-Strike, ami egy ötéves számítógépes játék.

Szóval jól megy rajta a CS?

Sehogy nem megy rajta a CS.

Köszönöm a figyelmet, az MSI NetOn AP1900 tesztjét olvashatták, itt egy szép kép róla, a viszontlátásra.*

msi n450

* Megjegyzés:

Százötvenezer forinttal a kezében begyalogol az ember a legközelebbi pc-kuckóba, barlangba vagy tanyára, és tíz percen belül távozik egy normális számítógéppel, mondjuk Gigabyte alaplap, Core 2 Duo proci, 9600 GT kártya, pár száz gigás merevlemez, 2 giga ram, meg hozzá egy 22-es monitor, valami jobb egér és billentyű. Nem egy rakéta, de minden elmegy rajta, ami kellhet.

Mennyi gombát kell vajon elrágcsálni ahhoz, hogy ugyanennyiért vásároljon egy MSI NetOn AP1900-t feleannyi memóriával, integrált, semmire se jó videokártyával, 18,5 hüvelykes, tehát majdnem 9 centivel kisebb átmérőjű képernyővel, laptopokhoz kitalált Atom processzorral? Névtelenséget kérő szakértőink szerint legalább 3 és 5 gramm közötti mennyiséget.

Éppen nincs friss gomba a piacon? Vizsgálódjunk úgynevezett észérvek segítségével.

Az MSI Neton kisebb, mint az átlagos deszktop

Így igaz. Egy három négyzetméteres lakásban valóban minden négyzetcenti számít, tehát akinek gondjai akadnak egy átlagos méretű deszktop elhelyezésével, esetleg 40 centinél alacsonyabb az íróasztala, vagy nincs íróasztala egyáltalán, sokat spórol azzal, hogy ez a gép elfér egy lcd-képernyő helyén. Merthogy épp akkora, mint egy lcd-képernyőként sokkal használhatóbb lcd-képernyő. A kisebb méret miatt a NetOnt mozgatni is könnyebb, így aki naponta átrendezi a lakását, naponta akár tíz percet is megtakaríthat. Új lakásba költözéskor mínusz egy kör az IFA platójáig.

Az MSI NetOn halkabb, mint az átlagos deszktop

Így igaz. Éppen ezért a lakás bármelyik pontján elhelyezhető anélkül, hogy a hasonló árú deszktopokban használatos ventillátorok erőszakos zümmögése megzavarná a nyugalmat. Mivel dizájn alapján a nappaliba iMac való (300 ezerért jól mutat a bőrkanapéval), a konyhába vagy a fürdőszobába Asus Eee Top (150-160 ezer, fehérben szebb a legtöbb fürdőkádnál) a NetOnnak marad a hálószoba, ahol nyugodtan elketyeg magában, amíg a tulajdonos alszik.

Az MSI NetOn új kategóriát teremt

Nem igaz. A kategóriát, vagyis a külön ház nélküli, a képernyőbe épített számítógépet (egybegép, nettop, deszkbuk, a pontos néven még dolgoznak a marketingen) az Apple hozta létre az iMac-kel, egy ideig egyedül volt vele, azután jött az Asus az Eee-vel, majd az MSI a NetOnnal. Ez nem teremtés, ez maximum kopipészt.

Az MSI NetOn arra jó, amire kitalálták

Így igaz, ebbe nem lehet belekötni. Gond nélkül elmegy rajta az XP, netezésre, szövegszerkesztésre elég, lehet rajta filmet nézni, bár ahhoz azért kicsi, vagy a beépített webkamerával ökörködni. Hasznos az sd-kártya-olvasó, viszont kevés a két usb-csatlakozó - ebből még egy átlagos laptopon is több szokott lenni, egy normál asztali gépen meg manapság van legalább nyolc, annyira nem kerül semmibe. Itt viszont nyilván nem fért el, helyette van ps2-es csatlakozó, ami nonszensz. A NetOnhoz jár ugyan egy billentyűzet és egér, de mind a kettő vicc, mintha spóroltak volna az anyaggal: az előbbi kicsi és zsúfolt, az utóbbi túl rövid, ahhoz képest viszont aránytalanul púpos. Ja, és van két hátulra beépített hangszóró, mert elöl valahogy nem jutott nekik hely.

Az MSI NetOn szebb, mint az átlagos deszktop

Biztos lesz, aki szépnek találja a NetOn zongoralakkot utánzó, csillogó fekete felületét, az itt-ott beledolgozott, ezüstszínű műanyaggal, a hatalmas logóval és a még hatalmasabb bekapcsoló gombbal, de aki ezt szépnek találja, annak biztos tetszik az Orion-70 típusú televíziós készülék is, amely ugyanezt a dizájniskolát követte már évtizedekkel ezelőtt. Tekintsék csak meg, de úgy, hogy 90 fokkal elfordítják a fejüket:

orion450

Ennyi pénzért és ilyen hardverrel az ember minimum dizájnremeket vár, de a NetOn zavaróan aránytalan: mintha a képernyő mérete adott lett volna, és aköré kellett volna faragni a többit. A képernyő alatti rész funkciótlanságával együtt is túl hangsúlyos, amit a tervező azzal próbált oldani, hogy faragott bele egy szálfa méretű gombot (a biztonság kedvéért kékkel megvilágítva, hogy kúlabb legyen), és optikai trükkel világosra kente az alját, hogy csökkentse a haszontalanság látszatát. Osztottunk-szoroztunk, és kijött, hogy a NetOn hasznos felülete, vagyis a képernyő mindössze fele, egész pontosan 55 százaléka az egésznek.

Mértünk centivel, madzaggal, vonalzóval - a képen a hozzávetőleges méretek
Mértünk centivel, madzaggal, vonalzóval - a képen a hozzávetőleges méretek

A többi fényes fekete lakkimitáció, kályhaezüsttel megbolondítva. Ezt a gépet a nappaliba? Nem, ha már egybegép, akkor a nappaliba iMac való, az tényleg dizájnremek. A NetOn meg jó lesz ott a hálószobában, csöndben a sötétben.