Félmillió ingyenkönyvet ad a Google a Sonynak

2009.03.19. 16:44
A Google és a Sony összefog az elektronikus könyvolvasók koronázatlan királya, az Amazon online áruház Kindle-je ellen.

A keresőből online birodalommá nőtt Google régóta futó könyvtárdigitalizálási projektjének egy részét, 500 ezer könyv beszkennelt változatát adja a Sony készülékéhez. A könyvek mind 1923 előttről valók, a szerzői jog védelme alól már kikerültek, és Hérodotosztól Dickensig mindenféle stílust és témát felölelnek.

A Google könyvtárprojektjének célja az, hogy a világ összes könyvét bedigitalizálják, és a netről szabadon letölthetővé tegyék. A már beszkennelt könyvek PDF formátumban elérhetők ingyenesen a Google adatbázisában, de ez a formátum monitorra lett kitalálva, és az ebook-olvasókon elég rosszul mutat, kényelmetlen olvasni. A félmillió könyvet ezért átkonvertálják EPUB (elektronikus publikáció) formátumba, amit direkt elektronikuskönyv-olvasókra optimalizáltak, és az összes ilyen kütyü használja - a piacvezető Amazon Kindle kivételével.

A félmillió könyvet nem töltik fel előre az összes Sony Readerre, csak ingyenesen letölthetők lesznek a Sony weboldaláról, először a számítógépre, és arról át az ebook-olvasóra. Ezzel a technológiával egyébként a Sony kicsit le van maradva a nagy riválistól, a Kindle ugyanis vezeték nélküli hálózaton keresztül direktben tud csatlakozni az Amazon rendszerére, és ott 245 ezer könyv között válogatni. A Sony készüléke megduplázza a választékot, és árban is az Amazon alá megy (300, illetve 350 dollár a két változat a Kindle 359-e mellett).  • Hírek
  • Hírek